'Hem preparat un programa per poder fer la festa de manera segura'

Mercè Pérez Piedrafita Regidora de Cultura de Mollet del Vallès

Cultura

Mercè Pérez, al seu despatx, amb el cartell de la festa major
Mercè Pérez, al seu despatx, amb el cartell de la festa major

Sergio Carrillo

Nascuda l'11 de gener de 1964. És la tercera Tinenta d'Alcaldia i Coordinadora de l'Àrea de Benestar, Drets Socials i Ocupació, a més de regidora de Cultura, entre d'altres. L'edil socialista és la responsable de la festa major, que enguany es farà, però encara amb restriccions.

Quines han estat les darreres modificacions del programa de festa major?
Els horaris. En principi no hi ha més modificació del que ens marca la normativa: si estava previst tancar a la 1 h, ara a les 12.30 h haurà d'estar tot recollit. Però també hi ha hagut una altra modificació. Nosaltres vam presentar el Carles Sans (del Tricicle) com un dels caps de cartell. Hem tingut algun problema i sembla que finalment no vindrà, perquè ara, després d'haver-ho signat tot, diu que ell vol actuar al teatre i no a la pista exterior del Riera Seca, on posem l'Envelat. A nosaltres el teatre no ens convenç, perquè és un espectacle que val molts diners i pensem que hi ha molt públic interessat a veure'l. Can Gomà té un aforament de 150 persones i la pista exterior d'hoquei en té 500. Els focs tampoc els farem, perquè els hauríem de contractar ja i en aquests moments –juliol– no es poden fer.

Per què vau decidir no fer festa major el 2020?
Per les circumstàncies i perquè així ho van fer les festes grans d'arreu. De fet, l'any passat vam tenir algun conflicte amb l'Hospital de Mollet, perquè no entenien que, tal com estàvem, s'estigués fent festa a les escoles. Des de l'Ajuntament vam prioritzar que primer era la salut. Tot i això se'ls va deixar dos espais a les colles perquè ells fessin allò que, dins de les restriccions, poguessin.

Per a enguany sí que ho teníeu clar?
Sí, i l'Ajuntament fa una programació, pel que fa a espectacles, quasi paral·lela a la que es feia habitualment. Les activitats infantils eren més de contacte i més de jocs, i aquest any fem tots els matinals al Mercat Vell. Però hi ha els mateixos concerts al parc de Can Mulà. També hem ampliat espais. Tot i això, les activitats de carrer i moltes activitats que organitzaven entitats de la ciutat no es podran fer.

Quines diferències trobarem amb la gresca d'estiu de 2019?
La cultura tradicional i popular és el que no té entrada. No es pot fer. És un col·lectiu que ha patit molt i només ho poden fer de manera estàtica, no poden itinerar, ni poden sortir al carrer. Hem intentat que tinguessin cabuda i per això vam parlar amb ells i vam decidir que fessin un espectacle diumenge a la tarda al pati de l'escola Col·legis Nous. Hi seran els Castellers, la Colla Gegantera, el Moll Fer, la Santa Teca i la Cuca Molla. Ells s'han coordinat i s'han organitzat, i ens faran un espectacle que tots podrem gaudir. Després al vespre tindrem la Colla de Diables, que farà un espectacle de foc.

Hi haurà diversos espectacles a la vegada a les nits; uns de colles i d'altres de l'Ajuntament.
Com que els aforaments són limitats, tenim públics per a tot i la gent té moltes ganes de fer activitats, era la manera de cobrir-ho tot. La idea era que hi hagués oferta per a tothom i una oferta diversa.

"Penso que les colles s'han arriscat força i han fet una aposta potent, agosarada i atrevida"

A Can Mulà no s'havia fet cap espectacle des de l'estat d'alarma, oi?
No s'havia utilitzat, no. A la festa major el perimetrarem, però això vol dir que l'has de tancar, i tampoc el podem anar tancant regularment, perquè és un lloc on va la gent. Pensàvem que el parc era el lloc habitual per als concerts joves de festa major, i volíem recuperar-ho d'aquesta manera.

Patiu per si augmenten les restriccions?
Si el Procicat es posa més dur, haurem d'obeir. Però pensem que hem fet un programa que, a hores d'ara, no té problemes per poder-se fer de manera segura. I s'han buscat activitats que es poden fer així, respectant els aforaments, les distàncies, amb venda prèvia d'entrades i amb control d'accés. Tindrem vigilants a dins dels espais escènics perquè la gent respecti les distàncies, hi haurà força control, però també esperem la responsabilitat del públic que hi vagi.

Quines activitats et fan més il·lusió?
Em fan molta il·lusió els dos espectacles del Mercat Vell del Chicuelo i Las Karamba, que són de molta qualitat. Em fa molta il·lusió el que es fa a la terrassa del Museu, perquè tot i que hi ha un aforament més limitat, també té moltíssima qualitat. També em fa molta il·lusió el Dani Nel·lo. I em feia molta il·lusió el Carles Sans, però el senyor ha dit que amb aquestes condicions ara no vol venir. També la Maravella, que sé que a la gent gran li agrada tant. I em fa il·lusió que tota la cultura tradicional pugui fer alguna cosa, perquè fa molt temps que estan en blanc, i és una llàstima. Mollet és un poble on s'ha fet sempre molta activitat tradicional i popular, i és una llàstima aquesta aturada tan llarga.

Què et semblen els programes de les colles?
Déu-n’hi-do! Penso que s'han arriscat força. Per ser les circumstàncies que són, porten coses de força qualitat. Jo crec que han fet una aposta potent, agosarada i atrevida. Està molt bé. La llàstima són els horaris que tindrem. Tots ens hi hem esmerçat molt i esperàvem no tenir aquest tipus de problemes, esperàvem que fos, no una festa major com les que estem acostumats, però sí una festa major amb menys restriccions.

Per què els molletans han de participar de la festa?
Perquè és un clàssic. És un moment més complicat, però pensem que les colles s'han esforçat molt i fan una programació que està força bé, i jo crec que també l'Ajuntament ha fet una aposta per la qualitat. No serà tan festiva, però sí que hi ha moltíssima qualitat que val la pena conèixer. A vegades ens quedem amb la superfície i no hi entrem, i potser val la pena seure i escoltar un concert d'un quartet de jazz. Hi ha un recull importantíssim d'artistes de primera línia, que potser no són molt mediàtics, però sí de moltíssima qualitat.

Creus que l'any vinent podreu organitzar una festa major com les habituals?
Jo tenia fe que aquest any fos molt més fàcil de com està sent. Ja estic molt cansada d'aquesta situació i tant de bo l'any vinent pugui ser una festa absolutament normal. La festa i el curs vinent. Tant de bo el setembre puguem començar amb els centres cívics oberts, amb les colles de gegants ballant per Sant Vicenç, fent un carnaval o la Fira d'Artesans, i fer-ho tot amb normalitat.

Edicions locals