'Ja no ens deixen pujar al Canigó a buscar la flama perquè s'ha massificat'

Cisco Ferrer Membre del Club Muntanyenc de Mollet

Cultura

'Ja no ens deixen pujar al Canigó a buscar la flama perquè s'ha massificat'
'Ja no ens deixen pujar al Canigó a buscar la flama perquè s'ha massificat'

En Cisco és un dels històrics del Club Muntanyenc de Mollet i un dels primers a baixar la flama del Canigó a la ciutat per encendre les fogueres de Sant Joan.

–Com neix la tradició de la flama del Canigó?

–El 1955 un veí de la Catalunya Nord té la pensada i des del 1965 es manté la flama encesa tot l'any al castellet de Perpinyà. D'allà, es puja al cim del Canigó on es va a buscar i es reparteix per tots els territoris de parla catalana per encendre les fogueres de Sant Joan. 

–Des de quan porta la flama el Club Muntanyenc?

–Des del 1974 la portàvem a Mollet recollida des d'algun indret de la comarca com la porxada de Granollers o el peatge de la Llagosta, des d'on es distribuïa. Però el 1989 és el primer any que el club puja al cim del Canigó a buscar-la.  

–Durant uns anys la vau baixar caminant des del cim fins a Mollet.

–Sí, era un somni que teníem i ho vam fer fins al 1999.

–Quant trigàveu?

–Hi havia hora i mitja per pujar al cim per la banda de França i després 4 o 5 hores més per baixar-la per l'altre cantó de la muntanya. Allà arribàvem al refugi dels estables, que era el punt on es podia arribar amb cotxe. Des d'allà fins a la frontera 30 km i fins a Mollet 130 km més.

–Com fèieu la baixada?

–Es recollia a les 12 de la nit del dia 22 i a les 8 de la tarda del 23 havia d'estar a Mollet. Des del refugi dels estables començava la baixada amb relleus fins a Mollet.

–Quants éreu?

–Uns 50 o 60 de diferents edats, la meitat, canalla. També durant anys va participar el club d'atletisme.

–Per què vau deixar de portar-la a peu?

–Perquè la seguretat era molt difícil a la carretera i també els nois i noies es van anar fent grans i els estudis i la feina els hi feien difícil continuar.

–Ara ja no es deixa pujar al cim?

–És una llàstima perquè la cerimònia era molt especial, però s'havia massificat. Ara l'anem a buscar a la frontera i la baixem en cotxe per repartir-la des de Mollet a tots els pobles del voltant.

–Què és per a tu la flama?

–Mantenir la tradició dels Països Catalans.

Edicions locals