'Els paradistes són totalment artesans: els que no ho són, els fem plegar'

Martí Turégano President de l'Associació de la Fira d'Artesans

'Els paradistes són totalment artesans: els que no ho són, els fem plegar'
'Els paradistes són totalment artesans: els que no ho són, els fem plegar'

— Quin és el primer record que té de la Fira d'Artesans?
Un grup que es deia Tertúlia, que s'ajuntava a La Marieta, va voler fer la fira en aquest carrer. El primer any la vam decorar posant-hi roba estesa als portals i vaig comprar sardines per fer-les a la brasa.

— Què tenia d'especial el carrer Portugal?
E
ra un dels més pobres i poder dels més macos de Mollet. Si no teníem plat a casa meva, me n'anava a casa del veí i en teníem. Avui la gent no s'ajuda com abans.

— Ha crescut molt la sardinada? Vam començar amb 8 quilos i ara en fem uns 110. És un regal que fem els veïns de la Fira d'Artesans.

— Què és el més destacat de la fira?
Els paradistes són totalment artesans: vam agafar la determinació que si venia un artesà i el producte que venia no era d'ell, el fèiem plegar. Aquí és on els artesans valoren la feina que estem fent.

— Quins són els estands que més li han agradat?
Un dels primers vidriers que hi va venir: quan treballava el vidre, quedava la zona aturada i a vegades davant de tothom em feia bufar el vidre. També un any vam fer venir un ferrador, perquè el jovent no havia vist mai ferrar un cavall, i n'hi havia un passejant per ventalló. Són coses que es queden.

— Té marge de millora la fira?
Sí, fent una mica d'ampliació, perquè ens trobem que hi ha moments que no hi pots passar. Al carrer de can Pacià fins a la plaça de l'Artesania aquest any no hi posarem ningú, perquè hi havia tres parades i quedava saturat.

— L'associació i la fira tenen relleu assegurat?
Hi ha jovent portant temes, i els hi agraeixo, perquè això ha de tenir continuïtat.

— S'ha animat mai vostè amb l'artesania?
Bé, ara m'he posat amb la pintura i m'hi distrec molt.

Edicions locals