Laia Jorba Galdós: ‘M’interessa saber quin és el camí que segueixen els individus per arribar a un consens’

Laia Jorba Galdós va ser la guanyadora del primer Premi Jordi Solé Tura de 2008. Jorba realitzarà dijous una conferència per difondre la temàtica de la seva tesi a les 19 hores al Centre Cultural La Marineta

P: El proper dia 29 de gener donarà una conferència a La Marineta titulada "La influència dels nostres oponents: canviem d’opinions?", en el marc de les festes de Sant Vicenç. Què ens en pot explicar?

R: Dins de les bases del concurs estava especificat que el guanyador hauria de realitzar dues conferències on la temàtica de la tesi fos l’eix del discurs, i així difondre-la. La conferència del Centre Cultural La Marineta és la primera de les dues, i parlarà sobre els estudis previs realitzats per dur a terme la tesi. La segona conferència servirà per aclarir i aprofundir una mica més sobre el desenvolupament del meu treball.

P: El seu estudi parla sobre la Democràcia Deliberativa, i s’inspira en els models de democràcia que utilitzen la paraula i el consens com a eina per comunicar-se, però quin seria l’eix central de la teva tesi?

R: Es tractava de realitzar una anàlisis sobre la cerca de consens entre subjectes que no comparteixen el mateix punt de vista. El propòsit de la tesi era la seva aplicació en conflictes a microescala.

P: D’on va sorgir la idea de seguir aquesta temàtica i estudiar com els individus arriben a un consens?

R: Sorgeix del meu desig per esbrinar com les persones s’arriben a entendre, i quins són els procediments que segueixen per tal d’arribar a un consens. Des de sempre, dins les Ciències Polítiques, hi ha hagut aquest debat. La base real de la tesi és la Grècia Clàssica amb l’estudi del “do de la paraula” per arribar a les veritats. Actualment no es poden veure les veritats perquè aquestes són relatives. De fet, el punt àlgid d’aquest debat va ser durant els anys ’90 especialment al món anglosaxó. També hi havia un interès personal i vaig trobar oportú ja que el tema tenia cabuda dins del treball que volia realitzar.

P: Creu que la tesi que ha desenvolupat, tot i ser aplicable a l’actualitat, pot ser-ho també en un futur?

R: Sí, és cert que és un tema actual. Però hi ha sectors de la població que no es poden posar d’acord si no hi ha una certa igualtat de condicions entre ells. Als àmbits on aquesta igualtat sí és possible, aquesta tesi i el seu estudi té molt potencial. Si el sistema democràtic es manté, la temàtica de la tesi pot arribar a tenir encara més potencial. Una bona deliberació provoca una transformació de les preferències personals o com a mínim que aquestes siguin més solides.

La meva tesi treballa en com es trasllada la teoria de la temàtica en un context actual.

P: Opina que els individus canviem d’opinió segons allò que diu la nostra oposició? Som de fàcil influència?

R: Sí en el context adequat. Llavors els canvis són espectaculars. Podem diferenciar dos tipus de canvi: el canvi d’opinió i el canvi de valors. Penso que canviem amb més facilitat d’opinió que no pas de valors. Els valors són més ferms, ja que són inculcats o apresos durant tota la vida. En canvi, podem canviar d’opinions segons les nostres necessitats. Parlant amb altres persones descobrim que les altres opinions també són legítimes i vàlides. Això provoca un procés de transformació gradual. Sovint els individus que abans tenien una idea o opinió sobre un tema en concret, canvien el seu punt de vista sense adonar-se.

P: Jordi Solé Tura és un personatge molt important a nivell estatal, però també per a la ciutat. Al concurs es van presentar un total de 8 tesis: tres de la Universitat Autònoma de Barcelona, un de la Universitat de Barcelona, dos de la Universidad Complutense de Madrid, un de la University of London i un de la University of Nottingham. Què ha significat per a vostè guanyar aquest premi?

R: Primerament dir que és difícil trobar concursos que tractin tesis amb aquesta temàtica únicament. Quan el vaig descobrir vaig veure que m’anava com anell al dit. Penso que és un reconeixement a la temàtica i a la voluntat de fer coses útils. A nivell personal m’ha suposat una empenta de cara a projectes futurs.

P: Quins projectes té en aquests moments en marxa?

R: Actualment hi ha dos projectes on hi col·laboro amb la universitat que tracten les temàtiques de la qualitat democràtica i de la participació de les noves tecnologies, i també un a nivell individual sobre la immigració i la integració. La tesi m’ha servit per desenvolupar articles que hi estan relacionats i per escriure publicacions més accessibles i publicables.

Edicions locals