‘Notes’ dedica un dossier als bombardejos del 38 i el 39

Enguany es celebra el 70è aniversari d’aquests fets. Mollet podria haver estat objectiu militar per tenir presumptament fàbriques d’armament

Mollet commemora enguany el 70è aniversari dels bombardejos del 38 i el 39. En aquest sentit, s’ha organitzat diversos actes. Un dels primers documents en veure la llum ha estat un dossier especial a la revista "Notes", a càrrec de Glòria Arimon i Maria Àngels Suárez, que compta amb una quarantena de testimonis orals. Durant l’elaboració d’aquest document s’han realitzat algunes descobertes entorn el motiu pel qual la ciutat va patir els bombardejos. Així, Mollet podria haver estat objectiu militar perquè es sospitava que s’haurien traslladat a la ciutat dues fàbriques d’armament. Tot i que no s’ha pogut confirmar aquesta hipòtesis, Arimon va trobar poc abans d’entregar l’article de la revista un document a l’arxiu municipal on es citava a declarar a l’alcalde Feliu Tura i al comitè d’empresa de la Teneria davant el jutjat especial d’espionatge perquè es sospitava que la Teneria podria albergar un arsenal. En aquest sentit, Arimon va explica que aquest fet “és un fil que encara s’ha d’estirar”. De fet, l’historiador Joan Garriga va trobar fa poc temps en uns arxius un mapa on es situa Mollet, les seves vies de comunicació i es parla de dues fàbriques d’armament i un dipòsit. Segons aquest informe de vol s’haurien llançat unes 60 bombes sobre el poble de Mollet, fet que no s’ha pogut comprovar.

Així mateix, les col·laboradores del CEM han trobat una nova víctima mortal arran del bombardeig del 38, han fet un recompte del refugis que es van fer (inclòs un projecte municipal per fer-ne però que finalment no va tirar endavant), i han investigat les dues làpides d’aviadors que hi ha a la ciutat. Aquests dies també s’ha fet publica la troballa d’un obús a Gallecs. Així, el passat 25 d’octubre es va desenterrar aquest obús sense esclatar en el marge de Can Salvi. Segons Arimon, Salvi coneixia l’existència d’aquest artefacte perquè membres de la seva família li havia explicat la història.

D'altra banda, Jordi Bertrán, director del CEM, va explicar durant la presentació de la revista "Notes" ahir al matí que en aquest volum de “Notes” es pot trobar, a part del dossier dels bombardejos, un recull d’articles de diferents temàtiques així com el monogràfic que recull les ponències que el CEM va organitzar entorn llibertat i seguretat.

Edicions locals