La família de mossèn Andreu Malgà dóna a l’Arxiu Municipal la col·lecció familiar

Mossèn Andreu Malgà va ser vicari de la parròquia de Gallecs. Al llarg de la seva vida va formar una gran col·lecció, entre la que es troben els estudis de botànica i un recull de plantes de Gallecs que va realitz

La Sala de Govern acollia ahir al migdia la signatura del conveni de donació de la col·lecció de mossèn Andreu Malgà a l’Arxiu Municipal. En aquest sentit, la signatura va anar a càrrec dels hereus de Magdalena Torras Malgà, neboda d’Andreu Malgà. Durant l’acte, Marina Duñach va assegurar que “la meva mare sempre va tractar amb molt respecte els llibres de mossèn Malgà i els va conservar”. Duñach va explicar que fa poc va visitar l’Arxiu Municipal i va pensar que seria “un bon lloc on es podrien guardar aquests llibres de valor emocional i científic”, i va afegir: “Ho volem deixar a la ciutat de Mollet, que sigui d’ús públic i la gent ho pugui consultar”. La donació consta d’unes 600 unitats documentals, entre les que es troben els estudis de botànica i un recull de plantes de Gallecs que va realitzar mossèn Andreu Malgà durant la seva estada. La major part de la col·lecció, que fins ara estava guardada a Can Jornet (la masia de Magdalena Torras, neboda de mossèn Malgà), està formada per llibres que van ser editats entre 1781 i 1937, ja que la família va continuar amb la col·lecció després de la mort de mossèn Malga.

L’acte de signatura va anar a càrrec de l’alcalde Josep Monràs, que va agrair a la família aquesta donació, i dels hereus de Magdalena Torras Malgà, neboda de Mossèn Andreu Malgà: Marina Duñach Torras, Josep Joan Olivé Duñach, Santi Olivé Duñach, Oriol Olivé Duñach, Marina Duñach Eslava, Anna Duñach Eslava, Jaume Duñach Eslava i Montserrat Ros Malgà.

Mossèn Andreu Malgà (1873-1919)

Andreu Malgà va néixer a Sant Andreu del Palomar el 30 d’agost de 1873. Fou oncle matern de Magdalena Torras, la Magdalena de Can Jornet. Malgà fou vicari de diferents parròquies, entre elles la de Gallecs, entre els anys 1904 i 1919. En aquests llocs va poder exercir la seva vocació de botànic, matèria en què va formar-se de manera i per les seves observacions directes i els seus treballs de camp.

Edicions locals