Els sis primers mesos de la llei antitabac es caracteritzen pels cartells de ‘Es permet fumar’

Davant de l’estricta i polèmica llei antitabac, que va entrar en vigor el passat 1 de gener, la gran majoria dels bars i restaurants han optat per permetre fumar a les seves instal·lacions

El perill de disminuir el seu nombre de clients i per tant els seus beneficis ha fet que gran part dels empresaris de bars i restaurants hagin escollit l’opció de permetre que als seus locals es consumeixi tabac. Molts dels que a principis d’any van decidir fer un local per a no fumadors han hagut de modificar la seva decisió per tal d’oferir els mateixos serveis que la gran majoria dels locals del món de la restauració. Aquesta llei, que prohibeix el consum de cigarretes a llocs públics tancats, estableix que tots aquells bars i restaurants de més de 100m² han d’habilitar dues zones correctament diferenciades: una per a fumadors i una altre per a no fumadors. En cambi, tots aquells locals inferiors a 100m² han de penjar a les seves portes si desitjaven fer un local per a fumadors o per a no fumadors. Qualsevol de les decisions comporta conseqüències que després de ser valorades pels empresaris, han donar lloc, majoritàriament, a la creació de locals on es permet que els clients s’encenguin les seves cigarretes. Molts dels propietaris asseguren que la gent no s’acaba d’adaptar a aquesta llei, que el tabac és un vici molt extens i difícilment combatible i altres que aquesta és una llei molt estricta. En general es considera que és una llei molt recta perquè existeixen tres tipus de penalitzacions per aquells que no compleixin la normativa: fins a 600€ per a les infraccions lleus, de 601 a 10.000 per les greus i de 10.001 a 600.000€ per a les molt greus. Però només els propietaris estan multats sinó que totes aquelles persones que fumin a un lloc indegut seran penalitzats amb una multa de 30€.

Edicions locals