Joaquim Fuertes: 'Volíem explicar com era i com és la vida dels cubans'

Joaquim Fuertes és membre de l’associació Mollet amb Cuba, que commemora aquesta setmana el 50 aniversari de la Revolució Cubana. Dimecres van realitzar una xerrada-debat a La Marineta per tal d’explicar i difondre aspecte

p: Què ens pot explicar de la xerrada-debat que van organitzar aquest dimecres al Centre Cultural la Marineta?
R: Al gener d’aquest any s’han complert 50 anys de la Revolució a Cuba, i volíem explicar què ha significat i, com era i és la vida dels cubans, així com l’evolució del país després de la Revolució. També volíem repassar quines han estat les dificultats per afrontar els canvis. Vam titular la xerrada Conquestes i reptes perquè volíem fer una revisió dels reptes que ens queden per afrontar i quin és el camí que volem seguir.

P: A la xerrada hi va participar el metge Antoni Barberà. Què pot aportar i per què va ser convidat a aquest acte?
R: L’Antoni Barberà és un metge molt compromès amb la solidaritat amb Cuba i és un gran coneixedor de l’illa. Ha hagut d’anar innovant amb la medicina amb el pas dels anys i a Cuba la medicina alternativa ha estat molt ben rebuda. L’Antoni, tant per la seva vocació professional com personal, s’estima molt Cuba i ha treballat molt sobre el tema. Vam pensar que és una persona molt apta per explicar-nos com està la realitat a Cuba actualment. 

P: Com manteniu el contacte amb Cuba des de l’associació?
R: A Catalunya hi ha diferents casals d’amistat amb Cuba i també una plataforma general anomenada “Defensem Cuba” que és la coordinadora de tots aquests casals. La primera relació que vam tenir va ser amb un casal del barri barcelonès de Nou Barris, que va ser el que ens va portar de la mà a tenir aquesta relació amb Cuba. Aquest casal està agermanat amb un barri de l’Havana, amb el que nosaltres ara també tenim contacte. Ja tenim contactes amb l’ajuntament ( “Poder Popular”) d’allà i els hi hem fet arribar material, roba i menjar que vam recollir l’any passat.  Amb l’Ajuntament de Mollet tenim poca relació, però quan hi ha projectes solidaris per dur a terme a Cuba, ens donen suport econòmic un cop s’han aprovat.

P: Què pensa l’Associació de les pel·lícules recents del Che Guevara?
R: El Che és un personatge històric, i de les pel·lícules que han sortit recentment pensem que són prou objectives, ja que són biogràfiques. Pensem que estan ben tractades. Tard o d’hora també sortiran pel·lícules del Fidel Castro, que és una altra persona clau dins de la Revolució Cubana.

P: Quines són les properes activitats que durà a terme Mollet amb Cuba?
R: Hi ha activitats permanents, que vam dur a terme l’any passat i que aquest les repetirem, com són les culturals: cicle de cinema cubà (al març, abril i maig) i de cara el juny, un festival de música. Per la diada de Sant Jordi també estarem presents, i ja de cara a després de les vacances d’estiu tornarem a fer algun sopar solidari.

P: Quins són els objectius principals de l’Associació Mollet amb Cuba?
R: L’objectiu principal seria donar a conèixer la realitat cubana, com viu la gent, quines són les seves penúries i il·lusions, tant en l’àmbit personal com territorial. Quan parlem de Cuba parlem de la Revolució, parlem de les institucions, de la manera de govern que té, com s’administra, etc.

P: Quina franja d’edat hi domina entre la gent associada?
R: En principi la que més abunda és la que es compren entre els 30 i els 65 anys. També hi ha gent jove. Som una associació recent, d’un any i escaig, amb la qual cosa encara queda gent per adherir-se. Nosaltres no tenim quotes de socis i tampoc cap llista de gent associada; som un grup de gent que es va trobant en diferents actes o activitats i anem fent campanyes.

P: Com va néixer la idea de formar l’entitat Mollet amb Cuba?
R: Neix a partir de gent que té ganes d’explicar una altre tipus de vida, molt diferent a la que vivim nosaltres. Volíem donar a conèixer una altra manera de viure, i vam escollir la de Cuba per simpatia i afinitat, tot i que trobem interessant que hi hagi altres associacions que donin a conèixer altres realitats sobre diferents països.

Edicions locals