Finalitza el cicle de xerrades del CEM a l’Ateneu Gran

Des de fa anys, l’Ateneu Gran acull cada dilluns del curs escolar una xerrada sobre temàtiques ben diferents.

El 20 de juny l’arqueòloga Montserrat Tenas posava el punt i final al cicle de xerrades que el Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha realitzat durant els mesos de maig i juny a l’Ateneu Gran. La bona acollida i l’èxit de públic propicien un nou cicle a partir del mes de novembre a El Lledoner.

Des de fa anys, l’Ateneu Gran acull cada dilluns del curs escolar una xerrada sobre temàtiques ben diferents. Amb la col·laboració del CEM s’ha apostat per la divulgació del patrimoni local i també per obrir la participació a gent de totes les edats.

Gallecs va protagonitzar l’inici del cicle. D’una banda, l’ornitòleg Francesc Xavier Macià mostrava l’extraordinària riquesa d’ocells, fruit de la diversitat i singularitat d’ambients que atresora aquest territori. I, de l’altra, l’enginyera tècnica agrícola Gemma Safont assenyalava la gran transformació agrària, en l’aposta per recuperar varietats tradicionals d’alta qualitat ambiental i culinària.

L’enginyer tècnic i periodista Manel Domènech proposava una engrescadora trescada per les terres baixvallesanes, a la recerca de l’art romàtic que tenim a tocar.

La resta del cicle es va centrar en el menhir de Mollet i els altres megàlits del Baix Vallès. El geòleg Jordi Bertran plantejava la gran incògnita que presenta el menhir de Mollet en quan a la procedència d’aquesta pedra gegantina. L’arqueòleg designat per la Generalitat per a l’estudi del menhir de Mollet, Josep Bosch, desvetllava les darreres novetats en la interpretació dels gravats i els relleus. I la també arqueòloga Montserrat Tenas narrava algunes de les tradicions i llegendes que giren al voltant d’aquests monuments.

Cal destacar la bona acollida del cicle i el fet que ha servit com a lloc d’intercanvi de coneixements. No només el públic s’ha nodrit del saber del ponents sinó que aquest ha aportat vivències i informació valuosíssima sobre menhirs avui desapareguts –com és el cas de la Pedra Salvadora– o d’altres de poc coneguts.

El CEM prepara un nou cicle de xerrades sobre els menhirs del Baix Vallès que tindrà lloc al Lledoner els dies 9, 16 i 23 de novembre.

Edicions locals