Marc Carbonell: ‘Servim un producte de qualitat i del dia’

És el propietari, conjuntament amb la família, de la Granja Mas Vilatorella de Gurb; i l’encarregat de portar cada dia la llet a l’expenedor de llet fresca i pasteuritzada de Mollet, situat just al costat del Mercat Municipal, el

És el propietari, conjuntament amb la família, de la Granja Mas Vilatorella de Gurb; i l'encarregat de portar cada dia la llet a l'expenedor de llet fresca i pasteuritzada de Mollet, situat just al costat del Mercat Municipal, el primer aparell d'aquestes característiques que arriba a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Com neix la idea de col·locar expenedors de llet al carrer?
Aquesta idea no es originaria d'aquí, sinó que es va iniciar a Itàlia ara fa tres anys. Aquí a Espanya, concretament ho va començar un company de Girona. Ara fa un parell d'anys va començar a gestar la iniciativa i fa 3-4 mesos es van posar les primeres màquines a Girona. De la seva idea i de la bona relació que tenim amb ell va sorgir la idea de començar nosaltres també a muntar màquines, degut que el preu de la llet en el sector és bastant baix i per intentar revalorar el producte.

Perquè es va triar la ciutat de Mollet per posar un expenedor?
Vam tirar instàncies a diverses ciutats del Vallès Oriental, i concretament Mollet va ser una de les primeres que es va mostrar interessada i vam començar la iniciativa. A nivell nacional, estudis i precedents d'aquest sistema de venda no n'hi ha. A més significa un canvi d'hàbits, ja que és anar cada dia a buscar la llet quan ara s'està acostumat a anar a buscar-la al supermercat. Però de moment la gent està responent molt bé, suposo que per la qualitat del servei i del producte fresc i del dia.

Des de que s'extrau la llet fins que arriba aquí, quin procés es segueix?
Tenim una explotació on munyim 300 vaques 3 cops al dia i per tant les màquines funcionen pràcticament 20 hores al dia. Llavors s'agafa la llet fresca del dia i es pasteuritza. L'únic tractament que s'ofereix és la pasteurització, perquè és el tractament mínim que exigeix la llei. Ho fem per tal de garantir una seguretat alimentària al consumidor.

Què diferencia la llet que es compra en l'expenedor de la que es pot comprar al supermercat?
Jo et puc dir el que és aquesta llet. Això si que és llet. És llet natural sortida de la vaca i servida al consumidor. La mostra és que avui un 60-70% de les persones que venen aquí són repetidors. Si no hi hagués un bon producte no repetirien. El que es ven també és llet, però a vegades ha patit altres tractaments, un procés industrial diferent i per tant fa que sigui un producte diferent.

En aquesta iniciativa també aposteu pel Medi Ambient.
Els primers dies el consum d'envasos estava al 90%, això és un fet que ens ha comportat feina. Les màquines d'envasos que ja porten uns mesos funcionant baixen el consum fins al 20-30%. Aquest és el nostre objectiu: que la gent compri una ampolla o la porti de casa, en condicions higièniques òptimes i que reutilitzin l'envàs.

Us esperàveu l'èxit que està tenint?
Aquesta avui per avui és l'única màquina que hi ha amb doble capacitat, perquè érem conscients que venir aquí era venir a una ciutat important, i amb una màquina de 300 litres ens quedaríem limitats a l'hora de donar servei. Amb una màquina més gran et pots permetre un mínim de varietat d'horaris per donar servei 24 hores.

 

Edicions locals