Swamini Danda: ‘Esperem poder incorporar a la societat una nova Cultura per la Pau’

Durant el dia d’avui, el Mercat Vell acollirà una nova edició del Congrés Internacional de Ioga per la Pau, acte adherit a la Marxa Mundial per la Pau. Swamini Danda Ananda, directora de Yoga Ashram, n’és la organit

Durant el dia d'avui, el Mercat Vell acollirà una nova edició del Congrés Internacional de Ioga per la Pau, acte adherit a la Marxa Mundial per la Pau. Swamini Danda Ananda, directora de Yoga Ashram, n'és la organitzadora.

Aquest divendres organitzeu el 3r congrés internacional de Ioga per la Pau. A més, us adheriu a la Marxa mundial per la Pau. Com es relacionen aquests dos conceptes?
Tant el ioga com altres eines que ajudin a la persona a recuperar l'equilibri perdut, a recuperar-se del cansament, a saber-se despreocupar, a sentir l'energia infinita que hi ha dins seu... i poder-ho compartir, faran que la persona visqui en pau, dins seu i amb l'entorn. Certament, aquest III Congrés Internacional de Ioga per la Pau forma part dels actes de la Marxa Mundial per la Pau i la No Violència que està recorrent tot el món.

El lema del congrés és La pau interior com a base d'una cultura de Pau. Com s'estableix aquesta sensació de pau a nivell personal i mundial?
Quan fa uns 40 anys es parlava d'ecologia i de respecte al medi ambient, sols se sentien les veus d'uns pocs que semblaven fora de lloc. Avui, la cultura de l'ecologia, el reciclatge, la no contaminació... està en la consciència de tots. Esperem incorporar a la societat una nova Cultura per la Pau amb tantes iniciatives com puguem dur a terme, amb la implicació que tenim com a mestres de la pau interior. O ara, o mai.

Dins del congrés, comptareu amb la col·laboració de moltes persones que, en diferents àmbits, prediquen el mateix lema que vosaltres. Com us interrelacioneu a l'hora de seguir el mateix objectiu, perquè van des de ioga al zen passant pel tai-txi, la dansa o la meditació, entre altres?
Hem de donar testimoni que l'important és la PERSONA i la seva naturalesa de PAU, no les eines que s'emprin. Cadascú donarà el millor de sí mateix i esperem l'assistència de tothom qui vulgui participar-hi, no sols com a espectador, sinó com a portador de consciència i de pau.

El congrés estarà dividit en les activitats infantils, i les adreçades a tothom. Quina és la diferència entre la pràctica de ioga dels menuts i la dels adults?
Els més petits reben el missatge del ioga a través de contes i petits reptes no competitius que els fan descobrir la seva capacitat de control, d'equilibri, de concentració, de relaxació...i els agrada molt ja que connecta molt bé amb la gran receptivitat i ganes d'aprendre i de descobrir que tenen. Ens han confirmat l'assistència de 600 nens al Congrés! Els adults gaudim d'una sèrie d'experiències vitals que, per si soles, aporten una riquesa extra als continguts. En el fons és el mateix però amb llenguatges adaptats.

Com actuen els petits davant d'una activitat diferent del futbol o el bàsquet?
Tant els nens com els adolescents s'ho passen molt bé i t'ho agraeixen. Se senten respectats i alhora esperonats a obeir les instruccions del mestre que els planteja dificultats a superar, amb amabilitat, sense jutjar-los ni exigir-los. Queden sorpresos del que descobreixen.

A més a més d'elasticitat, fortalesa i equilibri físic i mental, quins altres beneficis té la pràctica del ioga?
El ioga, com a ciència mil·lenària nascuda de la observació de la natura, coneix molt bé les lleis de la vida i de l'harmonia còsmica. El seu aprenentatge és un camí entusiasmant, del que sempre aprens més i més. A partir d'aquí, els beneficis no es poden explicar ni comptar. Cada persona experimenta el seu.

Quina és la resposta que donen les persones que assisteixen al vostre centre, noten un canvi?
Noten un gran canvi, especialment si practiquen el Kriya Yoga que és la tècnica més profunda i eficient per a la salut interior que ofereix Yoga Ashram.

 

Edicions locals