Javier Jaén: ‘El nostre objectiu és que cap nen es quedi sense joguina la nit de Reis’

Javier Jaén és el coordinador comarcal de Creu Roja Sabadell Vallès Sud. En aquest sentit, Creu Roja porta a terme aquests dies una campanya de recollida de joguines perquè els Reis Mags arribin a tots els infants. En aquest se

Javier Jaén és el coordinador comarcal de Creu Roja Sabadell Vallès Sud. En aquest sentit, Creu Roja porta a terme aquests dies una campanya de recollida de joguines perquè els Reis Mags arribin a tots els infants. En aquest sentit, ara fa uns dies l'entitat realitzava una marató solidària de la mà de Ràdio Mollet.

Quin és l'objectiu de la campanya de joguines de Reis que porta a terme Creu Roja?
L'objectiu d'aquesta campanya és arribar a tots els nens que per la seva situació econòmica o familiar, aquella nit no poden recollir una joguina. Per tant, perseguim que cap nen es quedi sense joguina la nit de Reis. A la vegada també l'objectiu és educar en valors i sensibilitzar a la població en el consum d'una joguina no bèl·lica, és a dir, que no fomentin la guerra, i que no sigui sexista, que no faci diferència de gènere.

Quin és el lema de la campanya d'enguany?
El lema és El joc de compartir. El que es vol potenciar és bàsicament que la joguina ha de transmetre una sèrie de valors, per exemple, que siguin joguines que es puguin compartir amb altres nens, però també amb els pares i les mares.

Qui es beneficiarà d'aquesta recollida de joguines?
Principalment, nens i nenes de Mollet que estiguin en una situació econòmica o familiar complicada, que entenem per vulnerables. El circuit que tenim establert és que primer han de passar per serveis socials. Els treballadors i treballadores socials de l'Ajuntament fan una valoració i els deriven a la nostra oficina.

Amb la crisi econòmica, heu vist augmentat el nombre de peticions per què els Reis arribin a totes les llars?
Com ve dius, la situació econòmica actual ha fet que aquest any tinguem gairebé un 50% més de sol·licituds de nens i nenes. Per exemple, a Mollet es beneficiaran d'aquesta campanya 363 nens.

Divendres passat, conjuntament amb Ràdio Mollet, realitzàveu una marató solidària.
Si, durant tot el dia vam estar a la plaça Cinco Pinos fent la recollida de joguines així com la difusió de la campanya perquè la ciutadania s'acosti i pugui participar d'una manera solidària.

Com ha funcionat altres anys aquesta campanya?
Aquest és el 17è any que es fa aquesta campanya, i realment és una valoració molt positiva. Per part de Radio Mollet sempre hi ha una predisposició ha col·laborar amb nosaltres.

Qui més col·labora en aquesta campanya?
Per una banda tenim espònsors i col·laboradors i de l'altre persones o empreses que col·laboren de forma més informal. Entre els col·laboradors es troben diversos ajuntaments de la zona, mitjans de comunicació, com ara vosaltres, o empreses com Baricentro, El Corté Inglés, Home Place [Complex Esportiu Ca n'Arimon a Mollet], l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya,... i a Mollet: Basolí, Escuin, Bijuteria Ambar, Papereria del Vallès, Patufa i alguna entitat com ara l'Associació de Veïns d'Estació de França. Al marge hi ha moltes entitats que col·laboren de forma informal, fan la donació i a vegades no sabem qui són perquè ho fan de forma molt anònima.

Un cop obtingudes, quin procés segueixen les joguines?
Un cop tenim les joguines el primer que fem és una selecció, veiem si realment compleixin els requisits: que no siguin sexistes ni bèl·liques. Després fem una selecció per franges d'edat: de 0 a 3, de 3 a 7 i de 7 a 11 anys, ja que la campanya va destinada a nens de 0 a 11 anys. Un cop feta aquesta selecció, fem els paquets en funció de cada nen: dos joguines per cadascun. D'ells, però, només coneixem la franja d'edat i si són nen o nena. Després, les joguines les venen a buscar abans els pares. En el cas de Mollet, l'entrega es fa entre el 22 i 23 de desembre.

Però la ciutadania pot continuar col·laborant amb la campanya, no?
Si, les aportacions les poden fer fins la mateixa nit de Reis, i les joguines que no podem fer la distribució per aquesta campanya les guardem i són les primeres joguines que tenim per l'any següent. A Mollet poden acostar-se a l'oficina de Creu Roja al carrer Gaieta Ventalló, número 60.

 

Edicions locals