Héctor Sánchez: ‘Presentem un nou personatge: La Cabra’

Porta la direcció, junt amb Acant Canet, de la companyia Carnamolles, encarregada dels espectacles de Carnaval. Sánchez assegura que “tota la companyia ha fet un gran esforç i és per això que, ja que aquest a

Porta la direcció, junt amb Acant Canet, de la companyia Carnamolles, encarregada dels espectacles de Carnaval. Sánchez assegura que "tota la companyia ha fet un gran esforç i és per això que, ja que aquest any representa el final del cicle de l'Acant i meu, els hi agraeixo molt la seva col·laboració al llarg d'aquests anys i espero que es mantinguin les tradicions que hem creat com la Missa de la Cabra o la confitada".

Aquest any incorporeu un nou personatge, La Cabra, a la Missa de dissabte. D'on sorgeix la idea i quin simbolisme amaga?
Aquesta idea va sorgir fa dos anys perquè volíem crear una nova figura pel Carnamolles i el Carnaval, i així aconseguir donar-li més importància a la festa de Carnaval a Mollet. Aquest personatge està inspirat en tot el bestiar boví de Catalunya, molts pobles tenen ja el seu personatge boví d'animal; i nosaltres, aprofitant la idea de la cabra que va fer Cesc Basc per diables, hem creat aquest personatge que fa uns 6 metres d'alçada i 4 metres d'amplada. La cabra simbolitza la part fosca, és com una mena d'espieta dels Tres Poders Fàctics perquè acompanyi al senyor Carnestoltes en la seva última nit de festa.

Què aportarà aquest nou personatge?
La Missa de la Cabra va néixer fa tres anys com un acte per la gent jove i, durant els dos anys anteriors, hem fet diferents experiments per tal de que tot funcionés i de fer participar el públic. La Cabra serà l'encarregada de donar el tret de sortida del Corre Mam Teca. La tradició que volem crear és la de situar la Cabra al centre de la plaça, fent així un homenatge a la font de la plaça Prat de la Riba, i que la Cabra i tothom que hi hagi doni voltes al voltant d'aquesta font i, en finalitzar la tercera volta, es donarà el tret de sortida del Corre Mam Teca.

Per què se l'anomenà Missa de la Cabra si, fins aquest any, no s'ha incorporat el personatge?
Perquè som una mica "cabres" tots dos. Vam pensar en fer un acte per joves i el nom va ser una d'aquestes coses que sorgeixen del no res. Aquests darrers anys hem intentat que fos com una mena de missa però no ens ha funcionat per diferents motius. Aquest any creiem que el nou emplaçament ens afavorirà a que tot surti bé.

Incorporareu alguna altra novetat al Judici d'en Carnestoltes?
Pensem que el Judici del Carnestoltes d'aquest any serà molt interessant per diversos motius: en aquest judici serà la primera vegada que els Tres Poders no parlaran, és a dir, no tindran veu. Hem decidit fer-ho així perquè, després de la investigació d'aquests tres anys, creiem que és més important que amb poca cosa la gent se n'assabenti de més. A més, els Tres Poders i els seus acompanyants es converteixen en pallassos: realitzaran un espectacle de circ titulat El circ, el poder dels horrors, on faran un número de màgia. Serà en el número final en el que els Tres Poders aprofitaran per matar i cremar el Carnestoltes.

Tinc entès que Oriol Freixa us ha ajudat en la creació del personatge, com va néixer aquesta col·laboració?
L'Oriol és col·laborador a La Bombeta amb l'Acant. Llavors li vam demanar que ens ajudés en la creació d'aquest nou personatge. L'Oriol s'ha encarregat de fer el cap de l'animal, la resta de l'estructura l'hem construïda l'Acant i jo.

I per tu, què simbolitza el personatge d'en Carnestoltes?
Per a mi, el Carnestoltes és com una mena d'energia que ens porta una setmana de color on tothom es pot disfressar, gaudir, sortir de festa... És una mena d'alliberació que et permet ser, durant una setmana, tot allò que vols però no pots ser la resta de l'any. I treu la part més boja de les persones.

 

Edicions locals