Llum Ibarz: ‘La reivindicació de la dona s'ha de fer tots els dies de l’any durant tota la vida ’

L’escriptora Llum Ibarz presentarà, aquest dijous (19 hores), al CIRD Joana Barcala el seu darrer llibre: ‘Una mujer desconocida’, on es parla de l’evolució de la dona i dels primers moviments feministes

L'escriptora Llum Ibarz presentarà, aquest dijous (19 hores), al CIRD Joana Barcala el seu darrer llibre: ‘Una mujer desconocida', on es parla de l'evolució de la dona i dels primers moviments feministes.

Aquest dijous presentarà el seu darrer llibre, titulat "Una mujer desconocida", al CIRD Joana Barcala. De què tracta aquest llibre?
Aquest llibre tracta de l'evolució de la dona, és a dir, dels primers moviments feministes que van existir, que van sorgir al segle XIX i de tots els avenços que s'han fet des d'aquest moviments fins a l'actualitat. Potser semblen pocs però la realitat és que hem avançat molt.

D'on va sorgir la idea d'escriure aquest llibre?
Sorgeix del simple fet de que jo mateixa sóc una dona. He estat militant del Moviment Feminista i crec que moriré sinó lluitant, perquè aquestes hores ja no és lluita, contenta de que, per exemple, tu que ets dona m'estiguis fent ara mateix una entrevista, contenta de que les dones puguin ocupar càrrecs, encara que no m'aniré d'aquest món aconseguint veure el que jo voldria que les dones arribessin a ser.

Es tracta d'una història basada en fets reals o és tot fruit de la seva imaginació?
El més destacat de la novel·la és que per fer-la m'he basat en un fet real que es va produir a l'any 1935. Tracta sobre la lluita que va fer una dona, primer en solitari i després afegint-se a les sufragistes, que era el nom que rebien les feministes en aquella època ja que no va ser fins després de la República que se'ls hi va donar el nom de feministes. Aquesta dona va lluitar moltíssim però no era coneguda fins que va succeir un fet molt sagnant aquí a Barcelona i va ser a conseqüència d'aquest fet que va sortir a les notícies. Aquestes notícies són les que he investigat, a banda d'altres mitjans, per saber més sobre la vida d'aquesta dona. Naturalment, hi ha allò que normalment l'escriptor afegeix però realment està basat en el fet real d'aquesta dona que va venir de molt jove d'Extremadura fins aquí a Barcelona i que va lluitar moltíssim.

El nou llibre segueix la dinàmica dels llibres anteriors o és totalment diferent?
Sí, sempre he escrit sobre la memòria històrica i sobre la dona. Sempre intento posar una rellevància especial sobre les persones que han lluitat i que han estat en favor del progrés i de que el món evolucioni a una situació encara millor que la que vivim actualment.

Quant temps va trigar a escriure "Una mujer desconocida"?
Aquest llibre l'he escrit en tres mesos perquè em feia una il·lusió especial poder tenir-lo escrit per aquest mes de març, que és el mes de la dona, ja que m'agradaria molt que aquest llibre fos quelcom que puguin llegir les noies joves i les dones en general, donat que aquest llibre busca ser un homenatge a totes les dones lluitadores i no conformistes.

Què li sembla realitzar la presentació del llibre dins del marc dels actes de celebració d'un dia tan assenyalat com és el Dia Internacional de la Dona?
Aquest fet és una cosa que m'encanta. Estic molt contenta perquè el llibre el presentarà l'Assumpta Pastor, que és la regidora de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Mollet. La veritat és que estic molt il·lusionada amb això.

Creu que és necessari continuar reivindicant aquest dia?

Aquest dia sempre és reivindica però el problema és que molta gent no en sap el seu significat. El Dia Internacional de la Dona és la commemoració de la mort de 125 o 127 dones que van ser cremades perquè volien la igualtat. Per tant, crec que aquest dia és més com una mena d'homenatge, la reivindicació és té que fer tots els dies de l'any durant tota la vida. Però sempre va ver que hi hagi un dia on es recordi que les dones existim.


I en referència a la presentació del llibre, ha pensat alguna forma concreta d'enfocar-la?
La veritat és que no perquè, com ja t'he comentat abans, l'encarregada de presentar el llibre serà l'Assumpta Pastor i, per tant, suposo que ella també serà l'encarregada de portar una mica el funcionament de l'acte. Jo m'encarregaré d'explicar de què tracta el llibre, què és el que m'ha aportat i quines són les meves inquietuds... i, si pot ser, a vendre, és clar!

En la presentació de dijous, hi haurà una participació important del públic?
I tant, sempre. En totes les presentacions que faig sempre deixo un espai per a que el públic hi participi. Quan vaig presentar la meva anterior novel•la al meu poble d'Aragó hi van assistir unes 150 persones i vam estar més d'una hora en la que em van estar fent preguntes.

Explicava anteriorment que el seu llibre "Una mujer desconocida" tracta sobre l'evolució de la dona. Com veu vostè aquesta evolució des de la seva infantesa fins a l'actualitat? Com ha canviat?
D'una nota entre 0 i 10 diria que ens trobem en un 7, ja que és cert que hi ha una evolució gran i positiva però encara queden coses per fer. Un exemple d'això és la violència de gènere, però crec que la igualtat pot arribar d'aquí a unes cinc generacions, però clar, cinc generacions són moltes.

Considera que la ciutat de Mollet és una ciutat compromesa amb la igualtat de gènere?
És difícil de contestar... es podria dir que sí, que no està malament i que compleix la regla general que hi ha a tot el país.

Després de la presentació d'aquest darrer llibre, té en ment la publicació d'algun altre llibre?
Sí, a l'abril presentaré a l'Aragó el llibre sobre les memòries de la meva mare.

 

 

Edicions locals