La masia de Can Pantiquet acollirà el menhir trobat a les Pruneres

Les masies de Can Flequer i Can Pantiquet seran la seu d’aquesta troballa arqueològica. El projecte preveu rehabilitar els tres edificis de les dues masies i annexar dues noves construccions. Mentre es realitza la rehabilitació d

Les masies de Can Flequer i Can Pantiquet acolliran el menhir trobat el passat mes d'abril al pla de les Pruneres. Aixó si, un cop aquests edificis hagin estat rehabilitats ja que l'interior no es troba en bon estat. "A part de la rehabilitació, s'ampliarà de 1.100 a 1.600 metres quadrats construits", explica l'arquitecte Miquel Lloveras, un dels responsables del projecte que assegura que les noves construccions "continuarem amb el procés de creixement històric de les masies" per mantenir una mateixa línia a tots els edificis. En aquest sentit, el menhir ocuparà el centre d'una de les sales de la masia de Can Pantiquet, al capdamunt de la qual hi haurà una cúpula de vidre per deixar entrar la llum natural.

I és que les masies, a més de ser seu del menhir, acolliran l'Arxiu Històric, el Centre d'Estudis Jordi Solé Tura i el Centre d'Estudis Molletans. Així mateix, l'Ajuntament ja ha anunciat que en les masies rehabilitades s'ubicarà tot el patrimoni documental i arqueològic de la ciutat. "De manera provisional, quan ens retornin les peces arqueològiques més menudes, aquestes podrien exposar-se a la sala baixa del Museu Abelló, un equipament que ja ha sol·licitat tenir una secció arqueològica", destacava Monràs.

El pressupost de rehabilitació de les dues masies és d'uns quatre milions d'euros. És per això que el consistori està estudiant "com i de quina manera es planifica aquesta inversió", assegura Monràs, ja que "l'Ajuntament no es troba en disposició d'afrontar immediatament aquesta inversió". Així, el consistori està buscant el suport d'altres administracions i ja ha avançat que "de moment no hi ha data d'inici de les obres". La rehabilitació de les masies podria durar uns tres anys, un temps que es podria allargar segons el finançament.

Ubicació provisional a Can Mulà
El jardí literari de la Biblioteca de an Mulà acollirà, en dos mesos, el menhir trobat ara fa gairebé un any al pla de les Pruneres de forma provisional fins que les masies estiguin rehabilitades. Així ho ha anunciat aquesta setmana l'alcalde Josep Monràs, que ha explicat que "les obres de rehabilització de la zona per acollir el menhir ja han començat". En aquest sentit, segons la regidora d'Obra Pública, Ester Safont, "s'està actuant en una superfície de 800 metres quadrats", fent obres a nivell de jardineria, paviment, enllumenat i mobiliari urbà. Safont, a més, ha explicat que en aquest espai, situat a l'aire lliure, hi hauran les mesures de seguretat adients per evitar "qualsevol acte vandàlic". D'aquesta manera, segons les primeres informacions, "el menhir anirà enterrat un metre i la resta estarà protegit per una urna de vidre", apunta Safont, i l'entrada a l'espai es realitzarà des del mateix parc. Les obres d'actuació del parc de Can Mulà compten amb un pressupost aproximat de 200.000 euros i tenen una durada de dos mesos. És per aquest motiu que, a principis d'estiu el menhir podria tornar a la ciutat quedant exposat a tot el públic.

 

Edicions locals