La nova biblioteca central serà oberta, sostenible i urbana

Així ho asseguren els autors de la redacció del projecte de la nova biblioteca de la plaça Miquel Martí i Pol. ‘Aquest serà un projecte de futur, centralitat i capitalitat’, assegura  l’alcalde Jos

Un referent en matèria medioambiental, amb 350 punts de lectura i 46 punts de consulta on line. Aquests són alguns dels punts més destacats de la futura biblioteca central que es construirà a la plaça Martí i Pol, just al davant de la nova comissaria municipal. I és que el projecte redueix un 51% el consum estàndard d'un edifici d'aquestes característiques, i estalviarà 136 tones d'emissions de CO2. "Les façanes del nou edifici seran més tancades al carrer i més obertes a l'interior de l'illa", explica Oriol Cusidó, un dels arquitectes de Tallers 9s, adjudicataris de la redacció del projecte.

D'altra banda, la planta baixa de l'edifici acollirà un espai d'acollida i una cafeteria, així com una sala polivalent i un altre d'estudi, que podran funcionar fora de l'horari habitual de la biblioteca. L'equipament, a més, comptarà amb dues plantes amb una zona infantil, de treball intern, d'informació i referència, multimèdia, un espai de música i un soterrani per l'arxiu administratiu de la ciutat, entre d'altres. A més, l'equipament reserva un espai per a la brigada municipal. El projecte té un període d'execució de dos anys i mig i un pressupost aproximat de vuit milions d'euros. És per això que l'Ajuntament ja ha anunciat que probablement el projecte no es tirarà endavant fins la propera legislatura.


Jordi Solé Tura, present en la nova biblioteca

El polític molletà Jordi Solé Tura donarà nom a la nova biblioteca central, tal i com va aprovar ara fa uns mesos el plenari municipal. "En Jordi estaria satisfet de vincular el seu nom a la biblioteca perquè era un apassionat de la lectura, sempre deia que l'havia salvat de situacions personals i col·lectives" destacava Teresa Eulàlia Calzada, viuda de Solé Tura, durant la presentació del projecte, i afegia: "Una biblioteca no és només un edifici, és un lloc de cultura a l'abast de tothom, per fer una societat més justa i equitativa, dos objectius pels que Jordi Solé Tura va treballar tota la vida". A aquest fet afegia les seves paraules l'alcalde: "Les biblioteques han deixat de ser contenidors de llibres per convertir-se en eix central de les polítiques de cultura de la ciutat". Així, Monràs va destacar l'ús intensiu de la biblioteca de Can Mulà, que passarà a segon terme amb la nova biblioteca central, amb gairebé 54.000 usos al 2009 i més de 16.000 carnets emesos.

 

 

Edicions locals