Juan Carlos Escolano: ‘L’esport modera les persones, les equilibra, les entreté, les manté sanes’

Juan Carlos Escolano és el propietari del gimnàs Paradise, que enguany compleix el seu 25è aniversari. Són 25 anys dedicats al món de l’esport i en els que Escolano ha vist passar a moltes persones que despré

Juan Carlos Escolano és el propietari del gimnàs Paradise, que enguany compleix el seu 25è aniversari. Són 25 anys dedicats al món de l'esport i en els que Escolano ha vist passar a moltes persones que després han destacat en aquesta disciplina. És per això que 'Mollet a m'à ha volgut parlar amb ell per conèixer de primera mà com fomenten l'esport des d'aquest equipament.

Paradise compleix enguany el seu 25è aniversari. Quina valoració fa d'aquests 25 anys?
Com no pot ser d'una altra manera, he de dir que és una valoració positiva. Vaig començar a l'any 85 l'aventura d'una instal·lació esportiva amb la que no comptava aquest poble i Paradise va arrencar amb el repte de donar un bon servei, amb amplies instal·lacions i amb una sèrie d'esports i activitats que no es coneixen gaire en aquest poble, amb la qual cosa, va ser un repte que crec que hem anat realitzant amb molt bones fórmules i que fruit d'això ha estat el prestigi que ha adquirit en aquest poble. Per tant, en un principi és una valoració positiva perquè he dedicat mitja vida a donar serveis esportius a aquest poble i tinc la satisfacció que em coneix molta gent, que han crescut amb nosaltres i que hem fet una labor molt important a nivell social i a nivell de crear un hàbit i unes costums sanes en relació a l'exercici físic.

Com es va iniciar en el món de l'esport?
Vaig començar fent taekwondo. Vaig venir a aquest poble a sou, un mestre coreà em va contractar per donar classes en un gimnàs petit que estava situat just davant del parc municipal, al carrer Rafael de Casanova, i allà vaig començar a donar classes amb dinou anys, imagina't si fa anys... i bé, al cap de tres anys em van proposar seguir pel meu compte i així es com va començar la meva fase com a empresari. A partir d'aquí és per on he seguit, primer com a professor de taekwondo i més tard muntant el Paradise.

I què en destaca de la seva experiència?
He competit en l'internacional defensant els colors d'Espanya i per a mi això ha significat una gran satisfacció. He tingut l'ocasió de conèixer el senyor Samaranch del que vaig tenir l'honor de rebre un escrit en reconeixement a la nostra labor del seu puny i lletra i, en aquests dies desprès de la seva mort, em sento orgullós que m'hagi tingut en compte i d'haver pogut mantenir contacte amb ell. Altres moltes coses que m'enorgulleixen es poder veure com alumnes meus han aconseguit esdevenir campions d'Espanya o de Catalunya d'aquest art marcial i, simplement, veure que molta gent, tant nens com adults, han millorat la seva salut i el seu benestar amb la pràctica esportiva.

Quins valors personals ha extret per al seu dia a dia?
Com a esportista que he estat en l'equip nacional i com a campió d'Espanya durant molts anys, he tingut el recolzament dels meus alumnes i de tots aquells que han rebut classes per part meva. En la pràctica del taekwondo hi ha uns valors que, avui en dia continuen sent molt importants encara que normalment s'obliden a la gran majoria dels esports com són el respecte, la disciplina, el companyerisme i la rectitud. Això ho he intentat mantenir amb els meus alumnes i també rellençar-ho com la filosofia del centre Paradise. Aquests valors són els que ens han diferenciat del món de l'esport en general que masses vegades està ple de mals exemples i mals rotllos i fórmules que no són les que ens marquen la lleialtat i la salut en l'esport.

Com ha comentat, el món de l'esport és un món molt competitiu. És difícil sortir-ne endavant?
A qualsevol esport si es vol destacar cal tenir em compte que hi ha molta competència i, evidentment, cal entrenar de forma molt dura per a destacar a qualsevol esport d'elit. Jo ho vaig fer al taekwondo i em va costar sang i suor. Pel que fa a l'aspecte de si un es pot guanyar la vida en aquest àmbit, evidentment sí, és una sortida que cada cop té més adeptes perquè està vist que cada cop es requereix que més població es cuidi i tot allò que estigui relacionat amb donar serveis esportius pot ser una bona sortida per a la gent jove.

Quins valors creu que inculca l'esport en general a tots aquells que el practiquen?
L'esport modera les persones, les equilibra, les entreté, les manté sanes i l'esforç i el sacrifici que suposa l'entrenament diari et dóna una línia a seguir a la vida sabent que per aconseguir resultats cal esforçar-se i mantenir uns ritmes i una disciplina a banda del bon ambient que genera l'esport.

Creu que els molletans estan interessats en l'esport i el practiquen?
Sí. Cada cop més la gent és conscient que ha de fer exercici, esport o exercici saludable atès que ens va la salut. El problema de sempre és que al ciutadà li costa trobar l'estona o el moment perquè tenim massa feina i massa estrès però hem de sensibilitzar-nos que cal cuidar-se per obtenir resultats. A Mollet també moltes vegades hi influeix el problema econòmic de no poder-se pagar un gimnàs però també tenir temps i ganes per posar-se en marxa.

I com veu la pràctica de l'esport en els més joves?
Bé, això és una cosa que està a les mans dels pares. Els pares són els que han d'enfocar els nens a fer esport, però crec que és molt importants que els nens facin activitat esportiva, inclosa l'extraescolar, perquè cada cop més la tendència a l'obesitat infantil és major: cada cop es fa menys exercici i els nens, en comptes de jugar als carrers i places, juguen a les consoles asseguts. L'exercici s'ha deixat una mica de banda i aconsello als pares que facin moure's als nens. Nosaltres tenim activitats importantíssimes i molt bones com el taekwondo, que els fa madurar la ment i a més practiquen exercici; i altres disciplines, com la dansa.

 

Edicions locals