El menhir de les Pruneres ja és al parc de Can Mulà

Dimecres al matí arribava la troballa descoberta ara fa poc més d’un any. A partir de divendres, 11 de juny, s’obriran les portes del jardí perquè el públic pugui gaudir d’aquesta pedra del neolí

El menhir trobat al pla de les Pruneres l'abril de l'any passat ja és a Mollet. Dimecres al matí, el monument tornava a la ciutat després de la seva estada al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, on ha estat estudiat i netejat. "No hi ha un altre peça d'aquestes característiques al sud d'Europa, pel seu volum i pels gravats", explicava l'alcalde Josep Monràs, que va seguir atent el trasllat d'aquesta pedra del neolític. En aquest sentit, l'alcalde va explicar que el Jardí Literari de la Biblioteca Can Mulà, lloc on reposarà el menhir a la espera de la seva ubicació definitiva a les masies de Can Flequer i Can Pantiquet, restarà obert al públic a partir del proper divendres 11 de juny. "El menhir es podrà visitar els divendres, dissabtes i diumenges de 17 a 20 hores", va assegurar l'alcalde. Tot i això, durant la primera setmana (de l'11 al 20 de juny), l'espai estarà obert totes les tardes. Així mateix, Monràs també va anunciar dimecres que es posaran a la venta tot un seguit d'elements de "merchandising", com ara clauers o samarretes.

El retorn del menhir a la ciutat no significa que l'estudi sobre aquesta peça hagi finalitzat. "L'estudi no estarà enllestit abans d'un any", explicava Joaquim Folch, arqueòleg territorial del departament de Cultura de la Generalitat, que va destacar la importància d'aquesta troballa: "Aquest és el segon menhir decorat que es troba, i té dibuixat un rostre que podria ser d'una divinitat, o un heroi, o...". En aquest sentit, segons Folch, la pedra no seria originaria de Mollet, sinó que els que van crear aquesta peça l'haurien anat a buscar a la Serralada Litoral i l'haurien arrossegat fins a la ciutat. "Tenien unes tècniques d'enginyeria efectives, però no està clar el sistema que van utilitzar per portar la pedra fins aquí", apuntava l'arqueòleg. El que si està clar, però, és que a la zona on es va trobar - al pla de les Pruneres- no estava l'assentament tot i que "hauria d'estar a prop", explica Folch.

D'altra banda, el menhir compta amb una decoració no simètrica: en una banda hi ha un rostre, i en l'altre, el que podria ser una figura humana vista des del darrere. "Aquests dibuixos s'haurien fet amb la tècnica d'alt relleu, rebaixant la pedra sense rebaixar la part del nas, les celles, els ulls...", afirma Folch, que destaca com la troballa d'aquesta pedra pot "ajudar a interpretar altres menhirs". Així mateix, Maria Àngels Jorba, coordinadora de material arqueològic del Centre de Restauració de Béns Immobles explica que, tal i com estan els dibuixos, "aquests podrien haver-se fet amb la pedra estirada i no dreta".

 

Edicions locals