L’ús del burca i el niqab als edificis i equipaments municipals, prohibit

L’acord també limita l’ús d’aquelles vestimentes o accessoris que cobreixin el rostre, i demana al Govern de la Generalitat i al Govern central que reguli l’ús del vel integral a la via pública

El burca i el niqab van ser dos dels protagonistes del ple del mes de juny. I és que el consistori debatia si calia prohibir l'ús d'aquests vels en els edificis i equipaments municipals, una proposta que va sorgir del govern municipal (PSC + CiU). En aquest sentit, la proposta municipal no només prohibeix l'ús del burca i el niqab, sinó també de "qualsevol altra vestimenta o accessori que cobreixi totalment el rostre i que impedeixi la identificació i la comunicació visual de les persones". Així, el punt, que es va aprovar tot i els vots en contra d'ERC i ICV-EUiA, també demana al Govern de la Generalitat i al Govern central que reguli l'ús del vel integral a la via pública, i que es continuï treballant en programes municipals per sensibilitzar i formar a la societat cap a la igualtat i la convivència.

D'aquesta manera, el govern municipal al·legava motius de seguretat i de respecte a la dignitat i la igualtat per tirar endavant la proposta. Una proposta amb els que alguns membres de l'oposició no van estar d'acord. En aquest sentit, Oriol López, d'ERC, va assegurar que "prohibir és atacar el símptoma i no solucionar la malaltia", i que creien més oportú que fos la Generalitat o l'Estat qui reguli l'ús d'aquests vels. "Hem d'optar per la via del diàleg i la mediació cultural", afegia López. Així mateix, Noemi Fernàndez, d'ICV-EUiA, va assegurar que "la prohibició les criminalitza, crea desigualtat social, no les ajuda a emancipar-se" i va afirmar que "hi haurà més mocions que dones que portin aquest vel a Catalunya". I és que Fernàndez es va mostrar contraria a l'ús del burca i el niqab, però "no d'aquesta manera".

La resta de grups municipals, però, van aprovar la proposta. "Estem 100% d'acord però nosaltres hauríem anat més lluny: hauríem prohibit el seu ús en espais públics amb concurrència", explicava Roberto Carmany, del PP. I és que per alguns membres del consistori, com la regidora no adscrita, Eva Rodríguez, aquest vel és "un símbol de repressió" o, com va dir Feliu Guillaumes, de CiU, "l'aïllament, ja que aquest vel impedeix que les dones tinguin una relació social, és una forma de maltractament psicològic".

 

 

Edicions locals