Gaudeix de l’estiu tot evitant els efectes nocius de la calor sobre la salut

‘Mollet a mà’ et dóna les claus per gaudir de l’estiu sense sortir perjudicat per la calor i per les cremades del sol

L'estiu ha arribat i, amb ell, el sol i la calor. És per això que per gaudir d'un estiu complet i sense problemes de salut cal tenir en compte un seguit de factors. I és que els cops de calor són una de les conseqüències més comunes que la calor pot provocar. Així, els símptomes més evidents d'un cop de calor són la febre molt alta, el mal de cap, les nàusees, la set intensa, les convulsions, la somnolència o la pèrdua del coneixement. En aquest sentit, si una persona està patint un cop de calor cal traslladar-la a un lloc fresc, donar-li aigua, mullar-la i ventar-la i, sobretot, posar-se en contacte amb el 061.


D'aquesta manera, per tal d'evitar els casos de cop de calor cal buscar l'ombra al carrer i evitar sortir al carrer en les hores de més calor i més sol. També és convenient limitar l'activitat física intensa, portar gorra o barret (no ajustat) i mullar-se de tant en tant la cara i la roba. Refrigerar les estances amb un ventilar o l'aire acondicionat, obrir les finestres per afavorir l'entrada de corrents d'aire durant la nit, abaixar les persianes i cobrir les finestres amb cortines o parasols quan hi toca el sol i evitar les aglomeracions en espais reduïts són alguns dels consells més recomanats per alleugerir la sensació de calor quan s'està a casa. Així mateix, evitar els menjars molt calents i sobretot veure molta aigua i ingerir molts líquids pot ser un gran aliat a l'hora de refrescar-se.


Pel que fa a l'exposició al sol, també cal tenir en compte un seguit de consells per aconseguir un bon bronzejat sense sortir-ne perjudicat. Així, cal evitar l'exposició solar entre les 12 i les 17 hores, les hores de més agressivitat del sol. Si es va a la platja és important portar un parasol i posar-se crema un mínim de mitja hora abans de sortir i renovar-la cada dues hores. Els més petits són els més sensibles al sol, i és per això que cal protegir-los amb una crema de factor elevat (mínim 30) i protegir-los amb gorres o barrets i amb una samarreta.

 

Edicions locals