ERC Mollet celebra els 80 anys de la II República Catalana

L'historiador del CEM Joan Corbalan va oferir la conferència "La vida política a Mollet poc abans de la proclamació de la república fa 80 anys".

Dijous es van celebrar a la seu d'ERC de Mollet, els 80 anys de la proclamació de la Segona República Catalana, així com els 80 anys d'ERC (fets el passat mes de març).

Amb una sala plena, l'historiador i membre del CEM Joan Corbalan va pronunciar la conferència "La vida política a Mollet poc abans de la proclamació de la república fa 80 anys", presentat pel candidat a l'alcaldia Oriol López.

De  manera amena, Corbalan va relatar què ocorria a Mollet els anys previs al 1931, en plena dictadura de Primo de Rivera.

Molts joves de l'època van deixar l'Ateneu per anar al Tabaran a fundar el Centre
Catalanista Republicà de Mollet del Vallès. . Entre ells Josep Fortuny (que seria més tard alcalde), el metge Enric Rosés, o Joan Ambròs Lloreda.

També es van explicar com van anar les eleccions del 12 d'abril de 1931, quan el Centre Catalanista Republicà de Mollet, amb Feliu Tura al capdavant, obtenia l'alcaldia en unes  eleccions en què els membres de la Lliga no es van ni presentar.

Parlant de tota aquesta gent com Joan Castells, Pelegrí Pi, o Joan Planellas, el debat es va obrir i es va destacar la immensa feina portada a terme per persones nascudes a cavall des de l'any 1900 i que van contribuir al canvi que es va produir a la societat molletana amb l'adveniment de la República.

Tots ells van ser reprasaliats, assassinats o van patir exili, i les seves vides no varen ser les mateixes a partir de 1939.  L’acte va cloure amb un brindis amb cava dels republicans.

Edicions locals