Padrins i padrines ja es preparen per portar la Mona de Pasqua

Arriba Dilluns de Pasqua i les Mones de Pasqua omplen els aparadors de les pastisseries.


La tradició de la mona de Pasqua s'aparella amb la dels pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata, i és des de mitjan del segle XIX que les mones perden la    senzillesa inicial i la seva presentació es fa més complicada, ja que s'ha d'enriquir amb ornaments de sucre caramel•litzat, ametlles ensucrades, confitures, crocant, anissos platejats i, naturalment, els ous de Pasqua pintats; tot això coronat per figures de porcellana, fusta, cartó o tela.

En definitiva, aquest dilluns és dilluns de Pasqua i a Catalunya se celebra amb l’entrega de la mona de Pasqua per part dels padrins als seus fillols. Abans, el Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el qual no hi mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi.

Mollet a mà ha volgut parlar amb una pastisseria experta en la matèria i d’una tradició de molts anys a Mollet, el Giralt. Un dels seus responsables, en Josep Giralt, explica que el primer pas de l’elaboració de la mona és fer el pastís. Aquest es comença fent el pa de pessic o “la tortada” com li diuen els entesos. Aquest mot s’utilitza perquè dins els seus components tradicionals com la farina, el sucre i els ous i rau també la farina d’ametlla.

Un cop tenim el pa de pessic, es comença a muntar el rovell d’ou per una banda i la clara d’ou per l’altra. “Es tracta d’un procés més elaborat i artesà  però aconsegueix una textura que després el consumidor l’agraeix” explica Giralt.

Un cop acabada la base, es tria si es farà de fruita (amb farciment de melmelada), de mantega (amb crema de mantega i xarop de sucre per fer-la més esponjosa), de trufa (amb cacau i melmelada de gerds) o de nata o crema.

Pel que fa a les figures de xocolata, aquestes es comencen a preparar mesos abans de dilluns de Pasqua: “quan acaben les festes de Nadal ja ens hi posem perquè és una feina molt elaborada” explica el pastisser. A través de motlles de PVC s’elaboren els ous de Pasqua.

Les figures d’actualitat comprenen un procés més artesà. Unes plantilles de patronatge serveixen per dissenyar les formes i amb xocolata fosa s’enganxa les diferents parts. Més tard, s’hi dedica un procés de temperat perquè aquestes figures de xocolata quedin més lluentes per després conservar-les al frigorífic.

Entre els “ninots” més populars, any rere any, es troben els del Barça i altres equips de futbol;  els personatges de Disney amb les estrenes d’actualitat, i altres tipus de dibuixos de la televisió com poden ser els Simpson.

Al Forn de Pa David, del barri de Can Borrell, estan especialitzats en les figures de xocolata. A través de motlles de silicona, elaboren els ous de pasqua i les bases per posar aquests.

Pel seu responsable, David Cuadras, el més important és el detall: “tot ha d’estar net i perfecte, cuidat al detall, per tal que cridi l’atenció “. Cuadras ens comenta noves figures d el’actualitat com el que va ser la reina de l’any passat que aquest any torna a repetir, Bob Esponja i els seus companys de sèrie. També Dora la Exploradora i els personatges de Toy Story acaparen  els personatges principals d’aquestes figures.

Ara, després de conèixer una mica més el seu procés d’elaboració, el que resta és que dilluns cada padrí porti la mona al seu fillol com mana la tradició. 


Edicions locals