El Centre d’Estudis Molletans celebra les XIV Jornades, sobre sanitat i salut al Baix Vallès

Divendres, el Dr. Joan Vilaseca va obrir les Jornades amb la conferència 'La Sanitat a Mollet, una visió històrica'.

El Centre d’Estudis Molletans ha celebrat aquest cap de setmana les tradicionals jornades d’estudis, dedicades a la sanitat i salut al Baix Vallès. La conferència inaugural, a càrrec del Dr. Joan Vilaseca, va aplegar més de 70 persones al Centre Cultural La Marineta.

La inauguració de les XIV Jornades del CEM va comptar amb la benvinguda de l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, el qual, tot seguit, va presentar la conferència La sanitat a Mollet, una visió històrica, a càrrec del Dr. Joan Vilaseca, pneumòleg i cardiòleg. Vilaseca va explicar la història sanitària de Mollet, des de principis del segle XX, la Guerra Civil, la dictadura, l’arribada de la democràcia i l’època actual, marcada per la inauguració del nou Hospital.

La intervenció de Vilaseca va fer un repàs al naixement de les mútues i societats de socors mutus; de la Fundació Privada Hospital de Mollet; dels diferents metges i doctors que exercien a la ciutat –amb anècdotes il•lustratives de cada època–; els avenços sanitaris i de gestió en l’època democràtica, i va acabar amb l’assoliment d’una fita molt important per Mollet i el baix Vallès: el nou Hospital.


Després de la sessió inaugural, dissabte, les ponències es van traslladar a l’auditori del nou Hospital de Mollet. Les dues taules rodones van aplegar la participació d’una quarantena de persones. Com a activitat complementària més enllà de les ponències, el CEM va preparar una visita guiada per les instal•lacions de l’Hospital de Mollet, a la ronda dels Pinetons, amb una trentena de participants, diumenge al matí.

Les jornades d’estudi del CEM tracten sempre temes del passat, l’actualitat o el futur del territori de Mollet i el Baix Vallès. La temàtica d’enguany ha estat escollida per la coincidència amb la recent inauguració del nou Hospital de Mollet, que dóna cobertura a diferents municipis del Baix Vallès.


XII Premi Juvenil Vicenç Plantada

En el marc de la inauguració de les Jornades del Centre d’Estudis Molletans es va fer públic el veredicte del XII Premi Juvenil Vicenç Plantada. Enguany només s’ha presentat un treball al Premi Juvenil Vicenç Plantada. En tractar-se d’un treball amb qualitat suficient, el jurat ha decidit atorgar-li el premi.

El treball guanyador és A la recerca de l’ozó troposfèric! Captacions d’ozó troposfèric a Mollet del Vallès, d’Ariadna Corominas i Naima González, de l’Escola Sant Gervasi de Mollet. El treball ha permès comprovar que els nivells d’aquest contaminant a Mollet estan per sota dels valors de referència.

El Centre d’Estudis Molletans convoca anualment el Premi Juvenil adreçat a treballs de recerca de batxillerat. L’objectiu del premi és estimular la recerca i la producció de treballs que contribueixin al coneixement de la realitat històrica i actual de Mollet del Vallès i el seu entorn.

Edicions locals