Els vots en blanc d'ICV-EUiA i CiU faciliten la investidura de Monràs

El nou alcalde ha estat investit per 12 vots a favor. Les altres candidatures han estat Susana Calvo, del Partit Popular (4 vots) i Oriol López, d'Ara Mollet - Esquerra (2 vots).

Josep Monràs serà l'alcalde de Mollet del Vallès quatre anys més. Així s'ha decidit dissabte al matí a la sessió constituent de la corporació municipal per la legislatura 2011-2015 després d'obtenir dotze vots a favor. Les abstencions a presentar candidat d'ICV-EUiA i CiU han propiciat que tot sortís com s'esperava. La cap de llista del PP, Susana Calvo, ha obtingut els quatre vots dels regidors populars i Oriol López els dos vots que suposen els dos regidors d'Ara Mollet - Esquerra.

La sessió la ha obert el regidor de més edat del plenari, Jesús Soler (PSC), que ha donat la benvinguda als seus companys i a una sala de plens on no hi cabia ni una agulla. Després de prometre lleialtat al consistori a la Constitució Espanyola i a l'Estatut de Catalunya, els portaveus dels cinc grups han explicat si presentarien candidat. 


El primer ha estat Oriol López, que ha confirmat la seva candidatura i s'ha definit com un "regidor indignat" i ha manifestat el seu desacord amb la política actual: "La política ha d'estar al servei del poble". López ha definit tres punts clau de la filosofia del seu grup: "Superació de la crisi amb imaginació, educació en els valors i el coneixement i la potencialitat de les noves tecnologies". El seu discurs ha finalitzat amb la frase "som els més petits però continuarem actuant com un gran".

La següent en parlar ha estat la portaveu d'ICV-EUiA, Noemí Fernàndez, que ha explicat que el seu grup votaria en blanc "amb la voluntat d'iniciar un nou període i per evitar un pacte de dretes".

Els ecosocialistes no serien els únics en no presentar candidat. I és que el representant de CiU, Feliu Guillaumes, ha avançat també la seva abstenció argumentant que "no hem pogut negociar cap punt del programa amb el previsible govern". El convergent ha afegit que "serem una oposició responsable, ferma i decidida". 


El següent torn de paraula ha estat per la portaveu popular, Susana Calvo, que ha confirmat la seva candidatura. Per últim, el portaveu socialista, Josep Maria Garzón, ha avançat l'evidència amb la candidatura de Josep Monràs. Garzón ha apostat per una "unió per Mollet" i ha remarcat les ganes de treballar del seu grup.

Un cop presentades les tres candidatures s'ha procedit a la votació. Tenint en compte els vots en blanc de CiU i ICV-EUiA, Josep Monràs ha obtingut dotze vots pels quatre de Susana Calvo i els dos d'Oriol López.

Després de la investidura com alcalde de Monràs, cada portaveu dels grups municipals ha tingut l'oportunitat de manifestar-se. El primer, Oriol López, ha enviat missatges als seus companys de taula com que "aquesta és una oportunitat per governar tots junts" i que "cal perdre la por a la participació directa". Noemí Fernández (ICV-EUiA) ha promès "seguir treballant per un nou model de finançament de les administracions locals", ha subratllat que "Mollet continua essent d'esquerres" i ha recordat alguns dels punts principals del seu programa.

El convergent Guillaumes (CiU) ha manifestat que "la ciutat hauria de ser governada amb una majoria prou àmplia, per un govern més fort, ja que fa 16 anys que no hi havia un govern en minoria". Tot i així, el convergent ha explicat que "entenem que, per la situació de Mollet i del país convé ajudar a governar amb tota la legitimitat moral possible" i ha assegurat que el seu grup segueix "obert al pacte".

La portaveu popular Susana Calvo (PP) s'ha declarat amb "l'obligació moral i ètica de fer ben feta la nostra feina" i ha promès "treballar per reduir l'atur i fomentar l'ocupació". El portaveu socialista, Josep Maria Garzón, ha agraït a CiU i ICV-EUiA les seves abstencions. També ha titllat de "fonamental" la lleialtat entre els diferents grups municipals. Garzón ha declarat que "esperem acords amb els diferents grups i quan aquests acords arriben hem de pensar en el que guanyem i no en el que perdem".


L'encarregat de tancar la sessió ha estat l'investit alcalde, Josep Monràs, subratllant tres punts claus del seu full de ruta: "participació, diàleg i pedagogia". A més, Monràs ha apostat per una "suma sense demagògia ni populismes" i s'ha enrecordat dels treballadors de Derbi, Alstom i Yamaha. També ha parlat d'austeritat en el sector públic però amb "la inversió per crear espais i projectes per fomentar l'activitat econòmica a la ciutat". L'alcalde s'ha emocionat a l'hora de parlar del seu entorn més proper i ha finalitzat el seu discurs amb una frase de Mahatma Ghandi: "Tu, jo, nosaltres, vosaltres, tots junts, podem ser el canvi que desitgem per veure un món millor. Compto amb tots vosaltres".


Edicions locals