El Parlament ret homenatge a Solé Tura

L'acte estava previst per dimecres però es va ajornar per una qüestió de salut de la vidua del polític.

El Parlament de Catalunya ha rendit avui homenatge a Jordi Solé Tura, mort el desembre del 2009, i al que la seva neboda, diputada del PSC i exalcaldessa de la ciutat, Montserrat Tura, ha definit com "un dels més valents i progressistes redactors de la Constitució Espanyola".

La cambra catalana ha guardat un minut de silenci en memòria del catedràtic Solé Tura, que va morir a causa de l'Alzheimer, després d'una intensa vida política i acadèmica, i ha finalitzat l'acte amb un sentit aplaudiment a la que va ser la seva dona, Maria Eulàlia Calzada , i al seu fill, Albert Solé, que han estat acompanyats per l'expresident de Catalunya, José Montilla, i el president del PSC, Isidre Molas, entre altres.

Montserrat Tura ha recordat que ahir es va posposar aquest homenatge, no a causa dels incidents per les protestes dels 'indignats' davant del parc de la Ciutadella, sinó per una qüestió de salut de la vídua de Solé Tura.

La diputada ha recordat que Solé Tura va néixer a Mollet del Vallès, va exercir de forner, que era un autodidacte –va aprendre anglès mentre escoltava la BBC al forn - i que va arribar a ser professor universitari.

Tura ha realitzat un recorregut biogràfic del qual va arribar a ser ministre de Cultura, el seu exili a Bucarest (Romania), el seu pas del comunisme al socialisme democràtic, la seva passió per l'esport, la muntanya i l'esquí de fons.

Al final de la seva intervenció, i davant d'un emocionada família i amics a la llotja de convidats del Parlament, Montserrat Tura s'ha acomiadat amb un "fins aviat, capità Tro!", en al•lusió al personatge de còmic que Solé Tura admirava i que va ser creat per l'antic militant comunista Víctor Mora.

Edicions locals