El TSJC condemna l’ICS per diagnosticar erròniament un càncer a una pacient a l’Hospital de Mollet

L'Hospital de Mollet considera que el procés diagnòstic efectuat al centre molletà "fou correcte".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a pagar 30.000 euros a una pacient a la qual li va ser diagnosticat erròniament un tumor cancerigen a l'abdomen.

Segons informa el Defensor del Pacient, la dona, de 42 anys, va acudir a l'Hospital de Mollet el 15 de desembre de 2004 amb forts dolors a l'abdomen i, després de realitzar diverses proves, se la va operar per obrir l'abdomen per una laparotomia, però la cirurgiana la va remetre a l'Hospital de Sant Pau al•legant que tenia una massa tumoral - càncer - que li ocupava tot el ventre.

Les proves que se li van realitzar en el segon hospital van demostrar que no hi havia cap tumor ni càncer i que amb una anàlisi de marcadors tumorals s'hagués evitat la intervenció i les cicatrius.

El Jutjat Contenciós-Administratiu número 15 de Barcelona va denegar la indemnització, de manera que l'afectada va recórrer davant el TSJC.

Ara, l'alt tribunal considera que "apareix una absència de prova analítica amb marcadors tumorals, o la realització d'una biòpsia (..) que a grans trets permet obtenir símptomes físics d'utilitat en el diagnòstic", de manera que obliga l'ICS a indemnitzar la víctima.


L'Hospital considera que el procés diagnòstic efectuat a l’Hospital de Mollet "fou correcte"


Respecte a la resolució de la demanda patrimonial al Servei Català de la Salut en el que es va veure implicat l'Hospital de Mollet el 2004, la institució manifesta que no ha tingut cap intervenció en el procés  judicial, el qual s’ha dirigit exclusivament contra el Servei Català de la Salut.

En tot cas, i respectant el criteri judicial expressat en la sentència, a la vista de la revisió del cas i de la història clínica, la institució considera que el procés diagnòstic efectuat a l’Hospital de Mollet fou correcte. "Els professionals van derivar amb bon criteri a la pacient a l'hospital de referència, ja que amb les exploracions complementàries realitzades i la tècnica quirúrgica practicada no es podia arribar a un diagnòstic definitiu".

Edicions locals