Fins a 94 parades d’artesans ompliran el casc antic molletà durant el cap de setmana

La XXVIII Fira d’Artesans de Mollet del Vallès tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de setembre, als carrers del nucli antic de la ciutat. La Fira aplegarà prop d’un centenar de parades d’autèntics artesans, amb productes de marroquineria, bijuteria i joieria

La Fira d’Artesans de Mollet s’inaugurarà divendres 16 de setembre, a les 7 de la tarda. L’acte es farà al Centre Cultural La Marineta, on s’hi han instal·lat dues exposicions que formen part del programa d’activitats de l’edició número 28 de la Fira.

Les exposicions són Ràdios antigues de la Col·lecció d’Antoni Bargalló (1920-1990), i Els Cartells dels Aniversaris de Ràdio Mollet, pintures i disseny gràfic (1981-2011), un recull de diferents cartells dels 30 anys d’història de l’emissora municipal.

Divendres, les parades d’artesania estaran obertes de les 7 de la tarda a les 10 de la nit. El programa d’activitats de la Fira per divendres continuarà amb la Sardinada popular que ofereixen els veïns de la Fira d’Artesans (a les 9 del vespre, a la plaça de l’Artesania) i el Ball popular, a partir de les 10 de la nit.


94 parades d’autèntica artesania

La d’Artesans és una de les fires que millor aguanta la crisi i, durant els darrers anys, ha mantingut estable el nombre de parades d’artesania. Aquest any s’instal·laran un total de 94 parades als carrers de Portugal, del Sol, del Doctor Robert, de Can Pacià i la plaça de l’Artesania.

Per tal de preservar la qualitat d’aquesta Fira que compta amb més de 25 anys d’història, només hi poden participar autèntics productors artesans, cosa que queda palesa amb la mostra d’oficis en la qual l’artesà ens ensenya com treballa i ens permet participar. En edicions anteriors, per exemple, hem pogut veure com treballen ferradors de cavalls, matalassers, boters, constructors de gegants, espardenyers, vidrers, titellaires o forners.

A la Fira d’Artesans d’enguany trobarem productes de ceràmica, porcellana, papereria, marroquineria, estores, seda, fusta, joieria, espelmes, tèxtil, joguines, mobles, encens, ungüents, vidre i productes gastronòmics (olis, mel, fruits secs, torró, pa, dolços, vins, embotits, anxoves, formatges...).


Música i activitats a la Fira

Aquest any s’ha recuperat el concert de música tradicional de dissabte a la nit, que oferirà el grup vallesà Xarop de Canya, que ha participat en nombrosos festivals de renom i que enguany també serà present a les festes de la Mercè de Barcelona.

Els Castellers de Mollet són una entitat que col•labora tradicionalment amb la Fira d’Artesans. Faran una actuació diumenge al migdia acompanyats pels Salats de Súria i els Castellers d’Altafulla. Per començar a fer ambient, dissabte a la tarda han previst un taller de castells. Altres activitats que animaran la Fira seran la Trobada de Puntaires del Casal Cultural, jocs infantils dinamitzats pels esplais de la ciutat, una audició de sardanes amb la Cobla Nova Vallès, un espectacle d’animació infantil i una actuació de danses i cants tradicionals.

Com a cloenda de la XXVIII Fira d’Artesans, diumenge al vespre hi haurà havaneres a càrrec del grup de Palamós Norai, entre els quals hi ha un membre molletà.


Els veïns de la Fira decoren els carrers

Per tal de donar un caire festiu als carrers, l’Associació de Veïns de la Fira d’Artesans és l’encarregada d’idear i crear tota la decoració. Aquest any es vol recrear un jardí, ja que les cases del carrer de Portugal mai han tingut jardí, i per això els veïns han estat fent flors, de diverses mides i colors, i papallones que penjaran al llarg de tots els carrers. Els veïns ja fa dies que treballen en la decoració de la Fira i esperen que el temps i la pluja els ajudin a tenir uns carrers ben lluïts per a l’ocasió. A més, l’Associació de Veïns de la Fira s’encarrega de bona part de la dinamització, amb una sardinada popular el divendres al vespre i xocolatada dissabte i diumenge al matí.


Exposició de radios i cartells

Ràdio Mollet obrirà divendres, dins el marc de la Fira d’Artesans, dues exposicions per commemorar el 30è aniversari de l’emissora municipal: Ràdios antigues de la Col•lecció d’Antoni Bargalló (1920-1990) i Cartells dels aniversaris de Ràdio Mollet, pintures i disseny gràfic (1981-2011).

La inauguració amb una visita guiada es farà a les 7 de la tarda al Centre Cultural La Marineta, a la plaça de l’Església. Després es podran visitar fins a l’1 d’octubre, de dilluns a divendres, de 9 a 15 h i de 16.30 a 21.30 h, i el dissabte de 10 a 14 h i 16 a 20.30 h.

 Antoni Bargalló ha seleccionat alguns aparells de ràdio de la seva col•lecció particular per mostrar l’evolució de la radiodifusió en el darrer segle. De les primeres ràdios de galena dels anys vint als grans aparells de vàlvules dels anys cinquanta i seixanta, dels sintonitzadors que formaven part del mobiliari de moltes llars als petits transistors de butxaca.

Des dels inicis de l’emissora, Ràdio Mollet ha celebrat els aniversaris d’una manera molt festiva. Els cartells per anunciar la festa s’encarregaven a artistes locals i se’n feia molta difusió, tot coincidint amb la Festa Major d’hivern. Ara es mostren els originals dels cartells com a homenatge a l’audiència i a les persones que durant tres dècades van fer possible el funcionament de l’emissora.


Consulteu el programa en format PDF sota aquestes línies.

Edicions locals