Èxit a la presentació del llibre de Laia Fortuny

La Marineta es va omplir de gom a gom per a la presentació de 'Les víctimes de la Guerra Civil a Mollet del Vallès'.

Dimarts es va presentar el llibre Les víctimes de la Guerra Civil a Mollet del Vallès, a un Centre Cultural La Marineta ple a vessar. El llibre és obra de la jove molletana Laia Fortuny, la qual ha desenvolupat el treball de recerca que va guanyar un Premi Argó 2010 de la UAB.


L’Ajuntament ha col·laborat en l’edició del llibre publicat per la Universitat Autònoma de Barcelona. La presentació del llibre va comptar amb la presència de l’autora, Laia Fortuny, el regidor d’Estudis i Patrimoni, Antonio Felices, i el vicerector de Transferència Social i Cultural de la UAB, el Dr. Bonaventura Bassegoda.

Aquest últim va explicar les dues cares del programa ARGÓ. D’una banda, el premi i, de l’altra, les estades de recerca que organitza a la Universitat de Barcelona. “Mai haviem pensat que un treballl de recerca podria ser publicat, però aquest reunia totes les qualitats per fer-ho”, va dir Bassegoda, que també va parlar de la importància de marcar el camí de compartir i optimitzar recursos en els temps actuals i de la recuperació de la memòria històrica.

Precisament la memòria històrica és el que sempre ha tingut present Laia Fortuny: “La recuperació de la memòria històrica sempre m’ha captivat perquè l’he viscut des de ben petita”. I és que Fortuny és besnéta de Josep Fortuny Torrens, el que fou alcalde de Mollet per Esquerra Republicana durant la Guerra Civil i el qual va afusellar el règim franquista al tornar aviat de l'exili.

L’autora va explicar que fa tres anys, quan començava la recerca d’aquest treball, volia centrar-lo a algun aspecte de la memòria històrica, ja que també era un tema d’actualitat amb l’aprovació de la Llei de la Memòria Històrica.

Fortuny va parlar amb més de 15 famílies de la ciutat i tot el que va investigar va ser a través del boca-orella. L’autora va afegir que “he intentat que el valor característic del treball fos el rigor”, i va seguir endinsant als nombrosos assistents a l’acte en el seu treball.

El regidor d’Estudis i Patrimoni, Antonio Felices, va explicar que “la col•laboració de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, més enllà de permetre la publicació, vol ser un reconeixement a una feina ben feta i, naturalment, un homenatge a tots aquells molletans i molletanes que van patir el sense sentit d’aquella guerra”. Felices també va agrair públicament la col•laboració de diverses personalitats i familiars de les víctimes, que han aportat informació oral inèdita d’inestimable valor.


Laia Fortuny va agrair la bona acollida que la presentació del llibre ha tingut a la ciutat. La jove autora va explicar com, en desenvolupar el treball de recerca, l’havia colpit el sentiment a flor de pell que encara avui tenen els familiars de les víctimes de la Guerra Civil per la seva pèrdua. També va destacar que no haver-se trobat amb un sentiment de venjança, sinó amb la voluntat que es faci justícia i es dignifiqui la memòria de les víctimes.

La sala d’actes del Centre Cultural La Marineta va quedar petita per acollir tot el públic assistent, entre el que hi havia familiars de l’autora i de les víctimes de la Guerra Civil a Mollet, joves companys d’estudi i amics de l’autora, així com moltes altres persones i membres d’entitats interessats en el llibre.


Les víctimes de la Guerra Civil a Mollet del Vallès es basa en un treball de recerca, realitzat en el marc del Batxillerat, que va ser mereixedor del Premi Argó 2010. Aquesta investigació té com a objectiu aportar un granet de sorra a l’hora de mantenir viva la memòria de totes aquelles víctimes. El preu del llibre és de 10 euros i el podreu trobar a la llibreria L'Illa de Mollet.


L’autora


Laia Fortuny Capdevila (Mollet del Vallès, 1992), estudiant de Negocis i Màrqueting Internacionals (ESCI), ha estat vinculada des de ben petita amb el món de la memòria històrica per circumstàncies familiars. Marcada per l’esperit de lluita dels familiars de les víctimes de la Guerra Civil i la primera postguerra, realitza una recerca sobre les causes i les conseqüències que va tenir la mort d’aquestes persones per a les seves famílies. Aquest estudi se situa en el marc geogràfic de Mollet i està basat en l’estudi de fonts orals i reculls documentals inèdits.

Edicions locals