El fred arriba just per celebrar la Castanyada i Tots Sants

Mollet celebra la castanyada, com cada any, i Mollet a mà ha volgut aprofundir en aquesta tradició endinsant-se en dues de les pastisseries més tradicionals de la ciutat per conèixer de més a prop els panellets.

Tot i que el fred ha trigat en arribar, les castanyes ja comencen a escalfar als molletans sobretot en aquesta última setmana on les temperatures han baixat. 


La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada. Com el halloween dels països anglosaxons, prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina).

Mollet del Vallès no queda fora d’aquesta tradició ancestral i també celebra aquesta gran festa a les escoles i al carrer, on algunes entitats de la ciutat han programat diferents castanyades.  Les parades de castanyes es concentren sobretot a la Rambla, on l'any passat va obrir el quiosc de la Marta després de molts anys d'inactivitat.

També és tradició l’elaboració dels típics panellets a les pastisseries molletanes. En una d’elles, la Giralt, porten més de cinquanta anys fent-ne artesanalment. Al forn Giralt es comencen a fer panellets uns quinze dies abans de Tots Sants, però els que es venen  per la Castanyada, un 80% del total, es fan la mateixa setmana de la celebració.

Aquest és un procés manual que demana moltes hores i elaboració, per aquest motiu el cost d’aquest dolç castanyer és un pèl elevat.

El procés del panellet consisteix en elaborar una base de massapà on el 50% és ametlla marcona i l’altre 50% sucre. Aquesta pasta s’ha de deixar reposar  unes hores per després començar a fer les diferents varietats de panellet amb els diferents ingredients: la pasta de maduixa pels panellets de maduixa, la ratlladura de llimona pels de llimona, el cacau pels de xocolata, i el codony pels codonyats. Tot i així, el rei dels panellets és el de pinyons, que demana molta elaboració manual i, a més, amb la pujada del preu del pinyó ara són els més cars.

El forner de la pastisseria Giralt, Josep, explica l'origen dels panellets: "Van sorgir a les masies de pagès quan era època de recollir l’ametlla, l’avellana i el blat de moro. Dins de casa es feia foc per fer fer castanyes, moniatos i panellets, acompanyats sempre d’una bona mistela”. 

A la Pastisseria Lorena tenen també un gran ventall de panellets. D’una banda, els tradicionals de xocolata, coco, pinyons i ametlles. Però aquesta innovadora pastisseria també elabora panellets de codony, taronja, maduixa i diverses fruites.

A banda dels panellets i les castanyes cal destacar el gran oblidat, el moniato. Aquesta arrel tuberosa forma part de la cuina típica de tots els països que el conreen. A Catalunya és consumeix típicament a la Castanyada, acompanyant els panellets o com un dels ingredients d'aquests.

Edicions locals