Prudència davant les pluges del cap de setmana

Es manté la prealerta del pla Inuncat per risc de pluges intenses, per acumulació d’aigua d’aquestes i per mal estat de la mar.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) arran de l’actualització, que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de l’avís de situació meteorològica de risc per pluges i per mal estat de la mar. Pel que fa als vents, divendres alw matí s’ha donat per finalitzat l’avís del procediment especial del pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per forts vents.

Previsió per aquesta tarda/vespre

Pluges

Segons el SMC, l’avís referent a la superació del llindar d’intensitat pot afectar arreu del país. Els xàfecs seran extensos i localment aniran acompanyats de tempesta.
 
Durant la tarda, segons el SMC el Vallès Oriental es troba entre les comarques amb major afectació per risc de superar el llindar d’intensitat (20 litres per metre quadrat en mitja hora). També l’Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Occidental.
 
Al vespre i fins la matinada, tot i que les previsions tendeixen a millorar, les comarques on els xàfecs poden superar el llindar d’intensitat.
 
Pel que fa al risc de superar el llindar d’acumulació (més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores), el SMC estableix que dins les comarques amb major risc d’afectació també s’hi troba la del Vallès Oriental.
 

Afectacions viàries

En aquests moments, segons ha informat el Servei Català del Trànsit (SCT), a conseqüència de les pluges es mantenen les següents afectacions viàries: 


•    C1411B tallada a Manresa en els dos sentits de la marxa
•    C37Z tallada a Castellfollit del Boix en els dos sentits de la marxa


Des de l’SCT es demana als conductors que extremin la precaució en la conducció, atès que l’aigua a les calçades augmenta el risc d’accident de trànsit i més en situacions d’elevada mobilitat. Es recomana seguir aquests consells a l’hora de conduir:


•    respectar els límits establerts i moderar la velocitat
•    mantenir la distància de seguretat entre vehicles
•    frenar amb suavitat i previsió
•    circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens


La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).

Edicions locals