Daniel Fuster guanya la biennal Molletart’11 - Memorial Cesc Bas

Per la seva obra ‘Cocteleras’ de grafit sobre paper Scholler s’enduu la desena edició i compartirà sala amb la resta de finalistes fins el proper 7 de març.

L’artista de Blanes Daniel Fuster (Blanes, 1985) és el guanyador la biennal Molletart 2011- Memorial Cesc Bas per la seva obra ‘Cocteleras’ amb la tècnica grafit sobre paper Scholler.  Els altres tres finalistes han estat Pere Vilardebó (Parets del Vallès, 1980), Carles Azcón (Camberra -Austràlia-, 1982) i Álex Santafé (Granollers, 1984).

La representant del jurat i professora titular d’Art Contemporani de la Universitat Autònoma de Barcelona, Teresa Camps, va remarcar “la vocació, seriositat, honestedat i esforç” dels quatre finalistes que, segons ella, són els únics que havien mantingut un alt nivell en una convocatòria que no ha entusiasmat al jurat. “La major part de les obres no assolia el grau de qualitat que hauria d’aportar en un certamen com aquest, ja consolidat”, va assegurar Camps.


Fuster realitzarà una exposició individual, que s’estrenarà coincidint amb la propera edició de la Molletart, i li oferirà una beca per assistir a la QUAM 2012, a càrrec del Programa d’arts visuals de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona.


Les obres dels quatre artistes finalistes s’exposaran a la planta baixa del Museu fins el proper 7 de març. A banda de les obres presentades al certamen, els artistes han afegit més obres per completar una exposició a quatre que realment crida l’atenció de l’espectador. 


El certamen MolletArt es va celebrar per primera vegada l’any 1993. A partir del 1995, amb la mort de l’artista molletà Cesc Bas, va prendre el nom de Memorial Cesc Bas.

Daniel Fuster  (Blanes, 1985) - Cocteleras

Daniel Fuster no s'esperava ser el vencedor d'aquesta edició. “Estic molt content de la decisió del jurat i d’exposar en aquest espai fantàstic i amb aquest tan bon muntatge”, va declarar l’artista, que va confessar assabentar-se del certamen a través d’una propaganda a la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.


Fuster treballa el dibuix cartogràfic buscant els relleus i les formes. “Busco imatges per Internet i faig una feina de postproducció per treure-hi volum”, va afirmar.


Fuster és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Produccions Artístiques i Recerca UB. Ha exposat a la primera mostra d'Art Universitari d'àmbit nacional a Gueñes (País Vasc), a la Galeria La Cova de Barcelona amb l'exposició col·lectiva Round About, a la biennal d'art 37è Premi Tapirò de pintura, al Museu d'Art Modern de Tarragona i a la 16ena Mostra d'art jove d'Horta-Guinardó 'Stripart'.


Més informacióPere Vilardebó (Parets del Vallès, 1980) – H-H - D-ANYS

L’artista paretà ha presentat en aquest certamen el treball ‘D-Anys’, de collage fotogràfic amb tècnica mixta sobre fusta que vol destacar la capacitat expressiva del rostre. No són rostres reals sinó que són rostres de gent fitxada per la policia i d’època. “M’agrada la transcendència entre l’espai-temps, el punt de partida és d’anys enrere. La intenció és que denotin expressivitat amb un rerefons de culpa”, va comentar Vilardebó, que sempre que realitza una sèrie com aquesta la titula i en aquest cas ha estat ‘D-Anys’ “pels anys i danys ocasionats a una tercera persona. L'artista paretà va assegurar que "m’agrada tractar la fotografia des d’una dimensió pictòrica. Aquesta sèrie pretén ser un calidoscopi de l’aspecte psicològic més enllà d’una facció”. 


Vilardebó és graduat superior en disseny gràfic per la Universitat de Vic. Ha realitzat cursos de belles arts, fotografia i muntatge i postproducció de vídeo, pintura i llenguatge plàstic i de gravat i estampat. Ha exposat, entre altres sales, a la Galeria Viñacrea de Valparaíso (Xile) i ha participat en exposicions col·lectives al MACBA i a Bruselas al 2011. Vilardebó és premi nacional d'arts plàstiques en obra bidimensional, Albert Ràfols Casamada i premi finalista en vídeo-dansa del primer Festival de vídeo-dansa de Santíago de Xile.


Més informacióÁlex Santafé (Granollers, 1984) – Bust de nen amb línia

Amb una tècnica de mixta sobre tela, l’obra pictòrica del granollerí es basa en la matèria i el paisatge per parlar de coses de manera superficial. “Allò superficial té moltes lectures. M’interessa molt la dualitat entre allò concret i allò abstracte. Les taques poden portar a un rerefons que cadascú interpretarà a la seva manera”,  va explicar Santafé, que diu no interessar-li tant la figura tot i que les obres presentades al certamen són sobre figures. “Amb el paisatge o la matèria, l’espectador pot jugar més amb el context. La matèria pot parlar en una manera de treballar abstracta”, va desvetllar.


Santafé ha estudiat Filosofia a la Universitat de Barcelona. Ha exposat col·lectivament a l'Stripart d'Horat-Guinardó, al Gracia Arts Project i la Art Nights BCN Nudes, Abstractions and Destinations Barcelona 2009. De forma individual, ha exposat a centres com la Casa Elizalde de Barcelona o la Bashimi Art Gallery de Salzburg (Àustria).


Més informacióCarles Azcón (Camberra – Austràlia-, 1984) – Rastres recents

Amb una tècnica mixta sobre tela, Carles Azcón veu la pintura com el procés de la fotosíntesi: “Faig un procés interior a partir de les experiències viscudes o ho reflecteixo  sobre el llenç”. Azcón va dir que la seva obra va ser “molt intuïtiva, simbòlica” i que el seu rerefons és el de tornar a creure en la natura: “Sempre ha estat una devoció el tema del color i captar el moviment”.

 

Azcón ha estudiat Arts aplicades al mur a l'Escola Massana de Barcelona i és llicenciat en Belles Arts a la UB. Actualment està cursant un màster de creació a la Facultat de Belles Arts. 


La seva obra s'ha pogut veure a exposicions col·lectives com Inund'art a Girona o a la galeria Brenart de Brusel·les. Azcón ha estat seleccionat per al concurs Premios Fivars Pintores Noveles i al IV certamen de pintura abstracta La Nucía d'Alacant.


Més informació

Edicions locals