El CEM presenta el número 27 de 'Notes' i al seu nou director

Oriol Fort es presenta oficialment com nou director del Centre d'Estudis Molletans en una Sala Fiveller plena.

Diumenge, dia de Sant Vicenç, es va presentar el número 27 de la revista Notes, publicació del Centre d’Estudis Molletans. La presentació, que es va fera la Sala Fiveller, va comptar amb una conferència sobre l’educació a Mollet en temps de la República a càrrec de la mestra i psicopedagoga, Rosa M. Securún.


La presentació del Notes va comptar amb la presència de l’alcalde de la ciutat i president del CEM, Josep Monràs; el mossèn Miquel Planas, rector de la parròquia de Sant Vicenç; i el nou director del CEM, Oriol Fort. Aques últim va dir sentir-se orgullós per aquest nou càrrec i va recordar al seu predecessor, Jordi Bertran, destacant la seva tasca feta durant els darrers anys. Fort va recordar també que Notes és de les poques publicacions de Centres d'Estudis que surt cada any sens falta. 


L'alcalde, Josep Monràs, va explicar que aquesta publicació "és fruit de l'esforç col·lectiu de l'Ajuntament i el CEM però que si darrere no hi haguessin aquestes persones complint uns objectius, res seria possible". Pel que fa al nou director, Monràs va recordar que Fort va ser un dels creadors del CEM: "tindrà una feina molt important ja que el llistó que ha deixat Jordi Bertran està molt alt". 



Contingut de la revista

En la primera part, la miscel·lània, es recullen una sèrie d’articles diversos, des de la conferència que Oriol Fort va pronunciar ara fa un any amb el títol "Molletans il·lustres, il·lustres molletans"; una recerca sobre la figura del patró de Mollet, Sant Vicenç, a càrrec de Vicenç Vilà; un article de les guanyadores del XII Premi Juvenil Vicenç Plantada; un article sobre els recents avenços en les atmosferes planetàries de Josep Maria Gómez, que col·labora per primera vegada amb el Notes; un repàs dels 20 anys de l’Escola de Música, escrit pel seu director, Xavier Esteve; entre d’altres articles d’interès local i comarcal.

L’apartat de la monografia recull els temes que es van tractar a les darrers Jornades del CEM, sobre la sanitat i la salut al Baix Vallès, on es recullen les aportacions que van fer els diversos ponents de les Jornades. Finalment, les fitxes artístiques recullen els articles de Fèlix Bentz i de Joan Garreta.

Els articles més consultats de Notes a internet

L’any 2011, els internautes van realitzat 9.096 consultes a la revista Notes. Com a curiositat, cal dir que la revista s’ha consultat des de països tan llunyans com EUA (7% del total de consultes), Brasil, Xina o Corea del Sud.

Les temàtiques que més han atret l’atenció dels internautes són: 1) l’arqueologia (952 consultes, de les quals 699 corresponen als menhirs del Baix Vallès); 2) la Guerra Civil (484 consultes); 3) els riscos naturals (354 consultes); i 4) les caves Gomà i Vila-rosal (237 consultes).

Els tres articles més consultats el 2011 són: 1) Menhirs i art megalític a Catalunya: les darreres descobertes i el seu context, de Josep Tarrús (421 consultes); 2) Els riscos naturals. Quins poden afectar a Mollet del Vallès, de Jordi Bertran Duarte i Mercè Tarragó (205 consultes); i 3) Consideracions sobre les sectes religioses destructives, de Santiago Villanueva (163 consultes).

Dins de les publicacions dels centres d’estudi de parla catalana, aquests articles ocupen posicions ben destacades en l’estadística anual de consulta de la plataforma del web de Revistes catalanes amb accés obert, Racó.

Amb el pas dels anys, la revista Notes, ha esdevingut l’obra de consulta de referència de tots els estudiosos i curiosos que volen aprofundir en qualsevol de les àrees de coneixement del territori baixvallesà. Amb la presentació del volum 27, la publicació comença a prendre les dimensions d’una obra enciclopèdica: 250 autors i 469 articles, que sumen un total de 5.016 pàgines.

Tots els articles de Notes es poden consultar o descarregar, de manera gratuïta en format pdf, mitjançant el web de Revistes catalanes amb accés obert: http//raco.cat.

Edicions locals