Història de Sant Vicenç

Descobreix la història religiosa del patró de la ciutat i una versió de com va arribar a ser-ho de Mollet.

Un escrit del veí de Mollet Eleuterio Castillo resumeix breument quina va ser la història del patró de Mollet del Vallès, Sant Vicenç, que se celebra aquest dimarts. 


Segons la història religiosa, Sant Vicenç va néixer a Osca capital. Religiós a la Basílica del Pilar, el bisbe de Saragossa, San Valero (29 de gener) el va agafar per enviar-li la fe de crist. 


Estem a principis del segle IV, en la desena persecució contra l'Església, decretada per Dioclecià i aplicada a Espanya per Dacià. Les presons, que estaven reservades abans per als delinqüents comuns, aviat es van omplir de bisbes, preveres i diaques, escriu Eusebi de Cesarea. Era la tàctica seguida fidelment per Dacià.


Al passar Dacià per Saragossa se'l va endur i essent presoner Dacià li va demanar els llibres sagrats (més de l’antic testament que del nou) a canvi de donar-li el perdó. La negativa de Sant Vicenç va donar peu a que el seguissin martiritzant fins que un carceller va caure en el catolicisme i Dacià va dir: “Ens han vençut”. 


La història diu que el 22 de gener del 304 D.C el cos del màrtir es va transformar en matèria i la seva ànima es va elevar segons l’himne V d’Aureli Clemente de Calagurris (Calahorra).


Dacià i els seus homes van llençar a Sant Vicenç a la muntanya, però al veure que les seves restes no es podrien, el van tirar al mar i va aparéixer a l’actual Sagunt (València), on els cristians el van recollir i s’el van endur a l’Algarve de Portugal salvant les relíquies i el cos del sant.


Al 541 D.C, Chidiberto va fundar a Paris la Basílica de Saint Germains després per guardar les reliquies de Sant Vicenç. Sant Vicent és patró de Portugal, de la ciutat de València (Espanya) i de la ciutat de Vicenza (Itàlia).

Com arriba a ser patró de Mollet?

Segons algunes fonts, és possible que al 1780 Eustaquio de Azara l’introduís a Catalunya quan va ser proclamat Bisbe de Barcelona. 


Eustaquio de Azara era natural de Barbañales (Osca), a prop de Roda de Isabena on hi ha la catedral de Sant Vicente.


A Mollet del Vallès, després de cada Missa de Sant Vicenç, els creients procedeixen a besar una urna de vidre on es troba el cor de Sant Vicenç.
San Vicente

Según el himno V el  poeta Aurelio Prudencio cita Vicenti como uno de los diáconos que sufre martirio por defender los libros sagrados. Daciano le ofreció lo apresó, fue llevado a Valencia, y fue sometido a torturas. Daciano le ofreció su perdón a cambio de la entrega de los libros sagrados. Lo cual dijo, “ni renuncio a ellos, ni temo”. Fue encerrado, pero todo fue inútil hasta el punto que su carcelero comenzó su confesión a cristo.

Cuando los caudillos francos Clorario y Chidiberto sitiaron Zaragoza se encontraron a los sitiados haciendo una procesión portando como estandarte la capa de san Vicente y pidiendo miserere nóbis dómine. Los sitiadores pactaron la retirada a cambio de algunas reliquias del santo. La parroquia de Mollet el 22 de enero recuerda a Vicente como el vencedor de los padecimientos, al que consuela aquel que plora en la injusticia.


Eleuterio Castillo

Edicions locals