Arriba la festa gran de Gallecs

Del 16 al 25 de juliol se celebra la Festa Major de Gallecs, unes dates on veïns i amics gaudeixen del territori amb activitats adreçades a tots els públics. Són 10 dies d'activitats que, a més de xauxa i xerinola, permeten conèixer l'entorn, els seus pr

 

L'evolució de la festa


"Tinc referències de la Festa Major de Gallecs, escrites pel meu sogre, en Joan Ros Herrero, a principis del segle XX", explica en Lluís Ansó, activista històric de Gallecs, de 81 anys d'edat i impulsor de la festa des de ben jove. "L'orquestra venia a tocar a un envelat de canyes i celebràvem el 'ball de la Toia'. La festa durava entre 2 i 3 dies i els músics es quedaven a menjar i dormir a casa dels veïns".

 


En els seus inicis, la Festa Major de Gallecs ja comptava amb un gran dinar, que aplegava a taula a familiars i amics que visitaven als veïns de Gallecs durant aquestes dates. "Era una gran oportunitat per reunir-nos tots", explica Ansó.

 


La festa ha canviat molt per acollir les idees i els projectes de les noves generacions. Ara, el fill d'en Lluís, en Pol Ansó, ha seguit els passos del seu pare i és un dels impulsors de la festa. "Som molta gent la que estem treballant perquè tot funcioni", matisa en Pol.

 

 

 

 

 

La temàtica d'enguany: els conills


Ja fa un parell d'anys que els conills s'estan fent molt visibles a Gallecs. "Els pagesos estan emprenyats perquè malmeten les collites. S'han intentat prendre mesures però els conills cada vegada adquireixen més presència a Gallecs", explica Ansó fill.

 


Els conills són la imatge del cartell de la festa d'enguany, creat pel dissenyador molletà Xavier Clavijo. Ell mateix fa una reflexió sobre la temàtica escollida per aquest any al final d'aquesta pàgina. 

 

 

 

 

 

Setmana del Medi Sostenible de Gallecs


Una novetat de la Festa Major de 2015 és la Setmana del Medi Sostenible de Gallecs. "Durant dos anys a Gallecs hem celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny. La jornada sempre ha estat molt simbòlica i ens ha semblat més adient crear una setmana d’activitats per conèixer l'entorn i les seves possibilitats", explica en Pol.

 


Des de dilluns fins dijous es realitzaran dues sortides, que aniran acompanyades d'un tastet de galetes elaborades amb farines de Gallecs i melmelades de Gallecs, i dues projeccions amb el seu posterior debat moderat per experts de la temàtica.

 


Dilluns i dimecres (19h i 9h) es realitzaran les excursions comentades que porten per títol 'Observació i audició d'ocells' i 'Vols conèixer les libèl·lules de Gallecs?'.

 


Dimarts i dijous (21h) es projectaran els documentals 'L'esperit de Schönau' i 'Enverdim el món'.

 

 

 

 

 

Les activitats


La Festa Major de Gallecs inclou tot tipus d'activitats: concerts de grups joves, d'havaneres, d'orquestres, d'acordions i Dj's; mercadets de segona mà i de xapes; activitats infantils com la xocolatada o la festa de l'escuma, activitats familiars com les sortides; activitats culturals com les actuacions dels Castellers o de l'Esbart Dansaire; activitats de reflexió entorn el territori com la projecció dels documentals; i activitats lúdiques com els àpats de Festa Major o el concurs de truites, esperat any rere any per molts veïns.

 


"Gallecs és un indret que ningú es pot deixar perdre. Cal que la gent vingui i se'n recordi de Gallecs, hi trobaran el lloc ideal per passar una bona estona", conclou en Lluís Ansó.

 

 

 

 

 

 

 

Disseny del cartell de la festa major de gallecs

 

Ja fa temps que es parla d’una plaga de conills a Gallecs. Pagesos, consorci, hortelans, etc, diuen que és un problema. Els animals, és clar, es mengen els sembrats, les hortalisses, fan forats al terra per viure-hi i reproduir-se, i tota mena de maleses semblants.

 

 

La conclusió de tot plegat: hi ha una plaga de conills. La solució: s’han d’eliminar, amb fures domèstiques, instal·lant trampes, com sigui. Els conills molesten molt.

 

 

Però, quin és el significat de la paraula plaga? El diccionari de l’Enciclopèdia Catalana ens dóna diferents definicions:

 


    - Abundor excessiva d'una cosa nociva, molesta o desagradable.
    - Dany greu o circumstància perjudicial que afecta gran part de la societat.
    - Proliferació d'un organisme vivent que provoca la destrucció d'altres éssers vius en envair-los.

 

 

Llavors, penso. Una plaga també podria ser la corrupció política, és abundant, nociva, molesta i desagradable. O els cotxes que circulen pels carrers de les nostres ciutats i pobles contaminant l’aire que respirem, són un dany greu perjudicial que afecta a gran part de la societat. O la gent que va pel carrer mirant el seu smartphone mentre camina i es xoca amb altra gent que també camina i mira el seu smartphone. O la proliferació de notícies futbolístiques als mitjans publics, fins i tot quan no hi ha partits de futbol. Tot això són danys greus que afecten a gran part de la societat.

 

 

Continuo pensant. No som la humanitat una proliferació d’organismes vivents que provoca la destrucció d’altres éssers vius? Ningú parla llavors de parar trampes mortals als conductors que circulen amb els seus cotxes contaminant l’aire del nostre poble, o de ficar fures pels forats de gent corrupta.

 

 

Potser si no ens haguéssim carregat el nostre entorn, Gallecs per exemple, si encara hi visquéssin guineus, fures salvatges, òlives, els seus predadors naturals vaja, potser no parlaríem de plagues de conills, i no pensaríem en com eliminar-los.

 

 

I llavors un dia m’encarreguen el disseny del cartell de la Festa Major de Gallecs d’aquest any, i penso que nosaltres som els conills, que som la plaga, i penso també que no hi ha en tot el Vallès una Festa Major més original, autèntica i erògena que la Festa Major de Gallecs, i llavors, dissenyo el cartell.

Visca Gallecs! Salvem Gallecs!

 

 

 

Text i esbossos disseny cartell: Xavier Clavijo Mercader • www.cal42.cat

 

 

Edicions locals