El Morat i Torrat d’Honor, Jaume Boix

El guardó serà per a Jaume Boix i Pujol, compositor molletà i autor de la sardana en honor de les colles 'Els Morats i els Torrats’.

El guardó de Morat i Torrat d’Honor de 2015 recau en Jaume Boix i Pujol, el compositor molletà que ha dedicat a les colles dinamitzadores de la festa la sardana 'Els Morats i els Torrats’. “Em fa molta il·lusió rebre aquest guardó de part de les colles però vaig fer la sardana perquè s’ho mereixen de veritat. Són ells els que estan al peu del canó durant les Festes Majors”, explica Boix. “El primer que vaig fer és buscar la melodia al piano i a través de l’ordinador vaig harmonitzar els altres instruments”. “Es tracta d’una sardana alegre, juvenil i de ritme molt mogut”.

 

En Jaume va néixer el 13 de juliol de 1930 i s’ha dedicat professionalment al sector del comerç i la indústria càrnica però des de ben petit ha estudiat música amb diversos professionals. “Quan li vaig dir al meu pare que em volia dedicar a la música ell em va respondre que em dediqués a la cambra, tot referint-se a la cambra frigorífica de l’empresa”.

 

A l’escola va rebre les primeres classes de música i, més tard, va formar-se amb els mestres Manel Coet i Antoni Sunyer fins a matricular-se al Conservatori, on va estudiar tres anys. “Era quasi impossible combinar la feina amb els estudis a fora de Mollet i vaig haver de deixar el Conservatori per començar a fer classes de piano amb Eusebi López i Sert. Poc després vaig conèixer a en Vicenç Corominas i en Jaume Bosch, que em van engrescar a compondre sardanes”. Actualment Boix ja ha escrit una quarantena de sardanes, quatre dedicades a la nostra ciutat: ‘El Mil·lenari de Mollet’, ‘Benvinguts a Mollet’, ‘Nostre Mollet’, i ‘Els Morats i els Torrats’.

 

Des del 1992 fins ara en Jaume estrena una sardana anualment per l’Aplec que organitza Tradicions i Costums. Boix i el president, fins fa uns mesos, de Tradicions i Costums, en Jaume Bosch i Sort, que va morir a l’abril després de lluitar contra un càncer de pròstata durant 3 anys, han estat dos bons amics units per la sardana. “Ell va dedicar la seva vida a la sardana i a Mollet i sempre estarem en deute per tota la feina que ha fet per nosaltres”, conclou Boix.

 

En l'actualitat en Jaume toca el piano diàriament i segueix treballant en les sardanes. “Ara mateix en tinc un parell al tinter”, conclou.

Edicions locals