Arriben les XVIII jornades del CEM

Divendres i dissabte se celebren les divuitenes jornades del Centre d’Estudis Molletans (CEM), que enguany tracten de la relació de l’aigua amb la ciutat. Tot i que durant aquest cap de setmana es concentren la majoria d’activitats, els actes entorn la te

Amb el títol ‘L’aigua a Mollet’, l’Ajuntament de Mollet del Vallès ha volgut centrar enguany les XVIII jornades del Centre d’Estudis Molletans en un element cabdal en la vida de les persones i del planeta i, alhora, estretament lligat a la identitat molletana.

 

 

 

 

Divendres

 

 

Divendres a les 18h el Centre Cultural La Marineta acollirà la inauguració de les jornades que el CEM organitza anualment, tot i que durant el mes de setembre ja s’han realitzat activitats com les exposicions ‘L’aigua a Mollet’ i ‘Memòria fotogràfica: l’aigua i Mollet’ i el concert dedicat a aquesta temàtica.

 

 

Després de la presentació de les jornades, a càrrec del director del CEM, l’Oriol Fort, es realitzaran tres conferències. La primera s’iniciarà a les 18.15h sota el títol ‘A propòsit del nom de Mollet’ i anirà a càrrec de l’historiador Jaume Vilaginés. La segona conferència serà ‘L’aigua en la toponímia molletana’, que començarà a les 18.45h i anirà a càrrec de la filòloga i responsable del Servei Català de Mollet, Montserrat Pocurull, i de la filòloga i cap del servei de Promoció de la Ciutat, Patrimoni Documental i Recerca de l’Ajuntament, Maria Rosa Boada. Per cloure la jornada de divendres, a les 19.15h, es realitzarà la tercera conferència, que porta per títol ‘L’aigua en l’essència molletana’. En aquesta ocasió el ponent serà el geòleg i tècnic d’Estudis i Recerca de l’Ajuntament de Mollet, en Jordi Bertran. 

 

 

 

 

Dissabte

 

Dissabte a les 10.15h Vilaginés continuarà amb el cicle de conferències amb la xerrada ‘Recs i molins al Baix Vallès en l’època medieval’. ‘El Mollet agrícola: Mines, recs i defensa de l’aigua’10.45h és el títol de la segona ponència de dissabte, que anirà a càrrec de l’enginyer tècnic i periodista, Manel Domènech, i l’enginyer tècnic industrial, Agustí Morera. 

 

 

 

A les 11.45h, després d’una pausa de 25 minuts, continuaran les conferències amb ‘El proveïment d’aigua potable a Mollet’, a càrrec de Morera i la historiadora M. Àngels Suárez. ‘Aiguats i nevades històriques a Mollet’ serà la quarta ponència de dissabte (12.30h) i anirà a càrrec de Suárez. El cicle de xerrades es tancarà amb la mestra i psicopedagoga, Rosa Maria Securún, i la química i enginyera en soldadura, Maria Asunción Valiente, que parlaran, a les 13h, sobre ‘L’aigua en el record i l’imaginari col·lectiu’. 

 

 

 

 

Altres activitats

 

Després d’aquests dos dies intensos, les activitats s’estendran fins a la primavera de 2016. La primera activitat tindrà lloc diumenge i és una passejada guiada ‘Pels fils d’aigua de Mollet’. La sortida serà a les 10h des de El Lledoner i està previst que finalitzi entorn les 13h. La caminada està oberta a tota la ciutadania i és gratuïta. Les inscripcions es poden fer fins divendres a l’Ateneu Gran i El Lledoner.

 

 

Altres activitats que es realitzaran fins el mes d’abril són la presentació del volum 31 de ‘Notes’ i el monogràfic ‘L’aigua a Mollet’, projeccions de pel·lícules i el seu posterior debat, xerrades dirigides a la gent gran, excursions i un cafè tertúlia.
 

 

 

Edicions locals