El nou número de la revista ‘Notes’ parla de l’aigua a Mollet

Divendres, durant la diada de Sant Vicenç, la Sala Fiveller acollia la presentació d’un nou número de la revista ‘Notes’ que edita anualment el Centre d’Estudis Molletans (CEM).

Divendres es presentava el número 31 de la revista ‘Notes’, un monogràfic dedicat a alguna temàtica vinculada amb la ciutat. El tema d’enguany ha estat l’aigua en totes les seves vessants: com a recurs natural que determina l’esdevenir d’una societat agrícola i, més tard, industrial. Així, el monogràfic dóna a conèixer l’interessant sistema de mines i recs de la ciutat, la manera que tenim d’incorporar aquest recurs en la nostra cultura mitjançant la toponímia, com es feia servir l’aigua en la vida domèstica i també com influïa en costums i creences.

 


En la primera part, la miscel·lània, es recullen una sèrie d’articles que recullen informació molt interessant, i sovint inèdita, sobre toponímia,  plànols, recs i mines d’aigua a la ciutat. 

 


L’acte de presentació va comptar amb la lectura del text ‘Apunts sobre els noms de l’aigua a Mollet’, a càrrec de Montserrat Pocurull, responsable del Servei de Català de Mollet. Aquest text és el preludi del treball final sobre ‘L'aigua en la toponímia molletana’, un projecte col·lectiu del CEM i l’Ajuntament de Mollet amb l'Oficina d'Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans, el centre de terminologia TERMCAT i el Servei de Català de Mollet, que es presentarà al llarg d’aquest any. En la presentació del ‘notes’ també van participar un duet de violins format per Carla Garcia i Miquel Redón, alumnes de l’Escola Municipal de Música i Dansa.

 


Per cloure la jornada es va estrenar la sardana ‘La mina de Can Magre’, dels compositors locals Vicenç Coromines i Jaume Boix, amb un títol que fa referència a una de les antigues mines d’aigua de la ciutat.´

 


La revista Notes s’ha convertit en la publicació de referència del saber baixvallesà en els seus 29 anys d’història. L’edició en paper arriba a biblioteques, arxius, centres d’estudis, entitats i particulars d’arreu dels territoris de parla catalana.

Edicions locals