Aviat podran tornar a casa algunes de les famílies del carrer Vicenç Fonolleda

Divendres finalitzava la primera fase dels treballs a l’edifici situat al carrer Vicenç Fonolleda, 12, que ha consistit en l’enderrocament de falsos sostres i l’apuntalament de la finca.

Després de dues setmanes fent proves per detectar l’afectació total de l’edifici i assegurar l’estructura, es dóna per finalitzada la primera fase del procés de rehabilitació que haurà de viure l’edifici número 12 del carrer Vicenç Fonolleda. Encara no es coneix la data exacta però els veïns dels pisos menys afectats podran tornar properament als seus habitatges, tot i que en alguns casos només els podran utilitzar parcialment.

 


El procés va començar dimecres 3 de febrer quan els 20 membres de les set famílies que habitaven l’immoble van haver de ser desallotjats per risc d’esfondrament de l’edifici en detectar-se problemes greus en les bigues de la construcció. Des d’aleshores fins divendres de la setmana passada s’ha estat realitzant la primera fase del procés, que ha consistit en l’enderrocament dels falsos sostres per extreure mostres de les bigues i l’apuntalament de la finca per assegurar la seva estructura.

 


En total s’han extret una desena de mostres que actualment s’estan analitzant al laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona. “Encara no sabem quina és la problemàtica de les bigues però sí que sabem que es tracta d’una construcció mal feta, abans no hi havia controls de qualitat”, explica l’arquitecta encarregada del projecte, la Cristina Álvarez. Una de les anomalies amb les que s’ha trobat és la distància entre les bigues. “Normalment hi ha una distància estàndard de 60 centímetres i ens hem trobat distàncies de 80, 90 i fins a un metre en algun cas puntual”. Així doncs, “les bigues podrien tenir aluminosi o no, o potser algunes sí i d’altres no, hem d’esperar als resultats, però el que si sabem és que en obrir i veure l’estructura s’han anat sumant problemes greus”.

 


Tot i estar esperant els resultats del laboratori i estar cercant pressupostos i mesures de finançament per realitzar la rehabilitació, “el perill imminent ja ha passat” i els veïns dels pisos menys afectats podran tornar a casa seva un cop aprovats els informes realitzats per Álvarez.

 


Els desperfectes més grans de l’estructura s’han trobat al sostre del primer pis i al terra del segon, on s’han produït els apuntalaments, que també afecten a la planta baixa. Així doncs, els veïns de la primera planta i la segona no podran tornar a casa seva fins que l’edifici estigui completament rehabilitat, però sí que ho podran fer els de la tercera i els de la planta baixa, tot i que aquests últims amb algunes restriccions ja que els puntals afecten a algunes zones de l’habitatge que quedaran inutilitzades. “Abans que els veïns tornin a les seves llars estem informant-los molt bé sobre les precaucions que han de tenir i com han d’actuar”, conclou Álvarez.

Edicions locals