Diumenge canvia l’hora

El cap de setmana passat iniciaven una nova estació de l’any i aquest canviem l’hora

La matinada de dissabte a diumenge els rellotges s’hauran d’avançar una hora per adaptar-se a l’horari d’estiu. Així, a les 2h seran les 3h. Aquesta modificació de l’horari es realitza amb l’objectiu d’aprofitar la llum natural del dia i així reduir la despesa energètica vinculada a la il·luminació artificial.

 


Aquest canvi, que posa inici al període de set mesos d’horari d’estiu, és una mesura d’estalvi i eficiència energètica que permetrà estalviar una mitjana d’entre 10 i 11 euros per llar a Catalunya –impostos inclosos-, segons dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). En total, el canvi horari generarà un estalvi de 30 milions d’euros a Catalunya.

 


L’adaptació de l’horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d’il·luminació artificial. Per això, un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. La il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

 


L’estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural. Per no desaprofitar les hores de sol del matí, s’avança el rellotge de manera harmonitzada a tots els països de la UE una hora i així es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial.
 

Edicions locals