Un nou protocol postreconstrucció mamària redueix un 40% el temps de recuperació de les pacients
Dissabte la nostra ciutat acollia la Jornada d’Hospitals de Catalunya, organitzada per la Societat de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica.
L’aplicació d’un nou protocol de recuperació després de la reconstrucció mamària redueix un 40 % el temps de convalescència de les pacients, que passen d’estar ingressades gairebé una setmana de mitjana a estar-hi menys de quatre dies. Aquesta és la conclusió principal d’un estudi presentat en el marc de la Jornada d’Hospitals de Catalunya, organitzada per la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica, i que va tenir lloc el passat dissabte a l’Hospital de Mollet.
“És un protocol senzill, que comporta múltiples avantatges, com la reducció significativa del dolor, disminució de les nàusees i vòmits o la no necessitat d’ingrés a una Unitat de Crítics, a banda de la reducció de l’estada mitjana hospitalària a gairebé a la meitat”, indica el Dr. Cabrera, del servei de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
Un dels elements principals d’aquest protocol és la implantació d’un catèter subfacial d’anestèsic local a nivell de l’abdomen -que és d’on s’extreu el greix i la pell que s’utilitza per a la reconstrucció de la mama- amb un aplicador continu de 48 hores de durada. “Aquest tipus d’anestèsia disminueix el dolor postoperatori i permet que no s’hagin de subministrar opioides, derivats de la morfina que causen sovint nàusees i vòmits, entre altres efectes adversos indesitjables”, assenyala.
La mobilització precoç de la pacient és l’altre aspecte fonamental d’aquesta tècnica. En aquest sentit, el doctor Víctor Cabrera explica que si, fins ara, la pacient havia de romandre al llit fins al dia següent, amb el nou protocol se la mobilitza el mateix dia de la intervenció perquè ja es pugui asseure. “També se li comença a donar líquid i alimentació suau a les 6 h de la intervenció, a fi d’estimular la recuperació, mentre que amb el protocol convencional estava gairebé un dia sense menjar”, afegeix. A banda d’aquest hospital, altres centres, com el de Mollet, estan començant a utilitzar protocols semblants.
Encara que la reconstrucció mamària ha estat tema cabdal de la Jornada d’Hospitals de Catalunya, també s’han abordat altres qüestions, com ara les anomalies vasculars, tumors cutanis i orals o el tractament de cremades, que han estat de gran interès per al més de mig centenar d’especialistes en cirurgia plàstica reparadora i estètica congregats.