Gallecs disposarà properament d’un Museu de la Pagesia

La família de Can Pacià dóna al Consorci Rural de Gallecs unes 200 eines i estris de principis de segle fins a l’actualitat. Durant l’acte de donació el president del Consorci i alcalde de la ciutat, Josep Mornàs, anunciava que properament Gallecs disposa

La Sala de Govern de l’Ajuntament acollia dijous al matí la signatura del conveni a través del qual la família de Can Pacià feia donació de la seva col·lecció d’eines de camp i altres objectes emblemàtics a l’Ajuntament de Mollet. Aquesta col·lecció està formada per un conjunt d’eines i estris propis de la vida rural provinents de la masia de Can Pacià, que van estar recopilades i restaurades per Baldiri Ros i Esteve. L’any 2013, els descendents de Can Pacià van tancar la masia i van proposar a l’Ajuntament de Mollet la donació dels estris i eines que havia recopilat Baldiri Ros. “Vam decidir donar totes aquestes peces perquè al tiet li hagués fet il·lusió mostrar-les a tothom i que es conservin en bon estat”, explicava la Genoveva Ros, propietària de la Col·lecció d’eines de Can Pacià que ara passaran a ser de la ciutat.

 


En el marc de la signatura d’aquest conveni, el president del Consorci Rural de Gallecs i alcalde de Mollet, Josep Monràs, anunciava la voluntat d’exposar les peces en un futur Museu de la Pagesia. La Masia de Can Jornet  sembla l’espai idoni per a ubicar aquest museu, un projecte “encara incipient que podria veure la llum en uns dos mesos”, explicava la gerent del Consorci Rural de Gallecs, Gemma Safont. Així, s’està treballant per habilitar un espai que reculli part de la història de la pagesia de Gallecs per poder mostrar tot aquest patrimoni a la ciutadania en general.

 


També, un dels objectiu d’aquest nou indret és apropar la cultura als més petits de la casa. “Cal trobar un indret que compleixi una funció pedagògica” afegia Safont. Monràs també reafirmava el “valor educatiu” que comporta mostrar aquests objectes. “A vegades els infants són poc coneixedors del seu passat i, més enllà dels llibres, té un valor educatiu molt important poder veure les peces, tocar-les i conèixer de primera mà la seva funció i història”.

 


En el context de la Fira d’Artesans, el setembre de 2013, una part d’aquests estris es va exposar al Centre Cultural La Marineta juntament amb fotografies i un arbre genealògic de la família de Can Pacià. Ara, està finalitzant el procés de catalogació de totes les peces i, les que ho necessiten, també han passat per taller de restauració.

 

Edicions locals