Arriba la Fira d'Artesans amb caire de Carnaval

Com cada any, el cap de setmana posterior a la celebració de la Diada de Catalunya, arriba la Fira d'Artesans al nucli antic de la ciutat. Enguany se celebra la 33a edició d'aquest esdeveniment tan esperat a Mollet i reconegut arreu de Catalunya com a una

 

La benvinguda a la Fira


Divendres a primera hora de la tarda els artesans començaran a muntar les parades per tenir-ho tot enllestit entorn les 19 h, quan es farà la inauguració oficial amb una passejada de les autoritats molletanes pels carrers de la fira. En concret, la fira es desenvoluparà al llarg dels carrers Portugal, del Sol, Doctor Robert, Can Pacià i la plaça de l’Artesania.

 

 

 

 

 

L’exposició del CEM


Divendres a les 20h el Centre Cultural La Marineta inaugurarà una exposició de fotografies dedicades al Carnaval. Igual que en les dues últimes edicions, el Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha col·laborat activament amb la Regidoria de Cultura en la Fira d’Artesans mitjançant  aquesta exposició a la Marineta: ‘El Carnaval de Mollet’.

 


Es mostraran prop d’un centenar de fotografies aportades per diverses persones que van respondre a la crida feta per l’Ajuntament i el CEM fa uns mesos quan demanaven material gràfic i antic de la celebració d’aquesta festa. A més, l’exposició també disposa d’altres documents i materials que ajuden a conèixer com es vivien els carnavals de la ciutat des de primers de segle, passant pels anys de la República i la prohibició en els anys de la dictadura.

 

 

 

 

 

La decoració i els veïns


Una de les singularitats de la Fira d’Artesans és la gran implicació del veïnat en l’organització. Una de les tasques que afronten cada any amb més il·lusió és la decoració dels carrers, que també es realitza artesanalment durant mesos. En aquesta edició la temàtica escollida ha estat el Carnaval, tot donant continuïtat a l’exposició. Així, podrem veure elements carnavalescos decorant els carrers del nucli antic en ple mes de setembre.

 


“Des del mes d’abril estem treballant en la decoració dels carrers i enguany hem realitzat 70 tires decoratives més que els anys anteriors. En total 220 tires, que recorden a la faldilla del Carnestoltes, guarniran els carrers de la fira”, explica en Martí Turégano, president de l’Associació de Veïns de la Fira d’Artesans.

 

 

 

 

 

 

Els veïns a la Rua de Carnaval


Els veïns del carrer Portugal es plategen participar en la Rua de Carnaval de 2017 sempre que trobin gent jove que vulgui col·laborar amb ells en el muntatge de la carrossa i en l’organització. “Fa molts anys els veïns vam participar a la Rua i vam guanyar el 1r premi. Ens agradaria tornar a format part d’aquest acte festiu tan destacat però necessitem que la gent jove del municipi també s’impliqui”, explica Turégano. Totes aquelles persones que vulguin participar al Carnaval amb els veïns han de posar-se en contacte amb ells a través de les seves xarxes socials.

 

 

 

 

 

Els artesans de la fira


Per tal de preservar la qualitat d’aquesta Fira, només hi poden participar autèntics productors artesans, cosa que queda palesa amb la mostra d’oficis en la qual l’artesà ens ensenya com treballa i ens permet participar.

 

 

 

 

 

Els productes


A la fira es podran trobar productes de ceràmica, porcellana, papereria, marroquineria, estores, seda, fusta, joieria, espelmes, tèxtil, joguines, mobles, encens, ungüents, vidre i productes gastronòmics (olis, mel, fruits secs, torró, pa, dolços, vins, embotits, anxoves, formatges...).

 

 

 

 


L’obsequi


Les autoritats i les entitats que col·laboren a la fira s’emporten cada any un record d’aquest esdeveniment. Enguany l’obsequi que s’oferirà és una rèplica del campanar de l’església de Sant Vicenç, realitzada per un veí de la ciutat que també ha volgut col·laborar en aquesta edició de la fira, en Josep Junqueras.

 

 

 

 

 

Les actuacions


La Fira d’Artesans compta amb un programa cultural i festiu on no hi falta la tradició, amb castellers, capgrossos i sardanes i la música, amb una nit de música cubana, l’actuació del conjunt vocal Estoc de Veus i la cantada d’havaneres de cloenda, a més d’altres activitats.

 


Els veïns són els amfitrions de la Fira i, com a tal, s’encarreguen de la sardinada popular de divendres al vespre, la xocolatada infantil i el rom cremat, entre d’altres.

 

 

 

 

Les activitats


Enguany podrem trobar demostracions artesanes i tallers familiars de pa, totxos en miniatura, cuir, fang, màscares, sols i antifaços.

 


En cas de pluja les activitats i actuacions com el ball popular de divendres; els tallers i jocs infantils, l’audició de sardanes i la nit de música cubana de dissabte; i el concert d’Estoc de Veus i la cantada d’havaneres de diumenge, es realitzaran al Mercat Vell.

 

 

 

 

 

El concurs de fotografies


Durant el transcurs de la fira es podran presentar fotografies per participar al IV Concurs de Fotografia Digital de la Fira d’Artesans, organitzat per l’Associació de Veïns de la Fira d’Artesans. Les imatges han de presentar-se per correu electrònic ([email protected]), en format JPEG, amb una alçada màxima de 600 píxels i un pes màxim de l’arxiu de 400 Kb. Es poden consultar les bases del concurs al web www.firartesans-mollet.com/feria-artesanos/.

 

 

 

Edicions locals