El Carnaval de Mollet digne d'estudi

Les XIX Jornades del Centre d'Estudis Molletans (CEM) estan dedicades al Carnaval molletà

Les XIX Jornades del Centre d'Estudis Molletans (CEM) que se celebraran des d’avui dia 14 i fins demà,15 d'octubre a La Marineta, estaran dedicades al Carnaval molletà: la història, la litúrgia, les particularitats... El diumenge 16 d'octubre, les Jornades es clouran amb un concert a Can Gomà on podrem gaudir de la música, la dansa i la posada en escena del nostre Carnaval.


Com cada tardor, el CEM presenta unes jornades d'estudi sobre temes del passat, l'actualitat o el futur de Mollet i/o el Baix Vallès. En aquesta ocasió la temàtica d'estudi és la festivitat del Carnaval a la nostra ciutat, per a la qual el CEM ha comptat amb l'estreta col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament.


La primera ponència anirà a càrrec del gestor cultural Bienve Moya, que parlarà sobre aquesta festa com a referent identitari i de llibertat. També es tractarà la relació entre el ball de gitanes i el nostre Carnaval, la seva història en èpoques franquistes i la recuperació de la festa en els primers anys de la democràcia i el disseny d'un Carnaval propi a Mollet. . Per al dissabte es plantegen dues taules rodones on es donarà la veu tant a representants d'entitats i sectors socials que van ser protagonistes de la represa de la festa com a persones que han tingut un paper destacat a dotar el Carnaval de Mollet de les característiques que el fan tan singular.


Com a cloenda, el diumenge 16 d'octubre a 2/4 d'1 del migdia, s'oferirà un concert al Teatre Can Gomà: "Música, dansa i escena del Carnaval a Mollet", a càrrec de l'Escola Municipal de Música i Dansa, sota la direcció de Josep M. Aparicio, amb la participació de l'Esbart Dansaire i la companyia Carnamolles.


Com ja ha passat en anteriors edicions, per a aquesta temàtica el CEM ha comptat amb la col·laboració ciutadana. El passat estiu es va fer una crida per recopilar fotografies antigues, vídeos i altres materials sobre la celebració del Carnaval a la nostra ciutat que han donat lloc a una exposició, El Carnaval de Mollet, que encara es pot visitar a La Marineta fins al 27 d'octubre.


Més enllà de les Jornades, el Carnaval de Mollet serà el tema del monogràfic de la revista Notes, que es presentarà el dia de Sant Vicenç.

Edicions locals