Tres visions de l'encaix de Catalunya a Espanya

El col•loqui organitzat en el marc del Dia de la Ciutat no defrauda i ofereix un molt alt nivell

Aquest dijous 10 de novembre la Sala de Plens va acollir el col·loqui Democràcia i pluralisme, Espanya i Europa: visions des de Catalunya, amb la participació de Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB; Joan Botella, catedràtic de Ciència Política i Dret Públic de la UAB i president de Federalistes d'Esquerres; i Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB i membre del Consell Assessor del Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura (CED). El regidor coordinador de Participació, Transparència i Acció Institucional, Josep Ramon Bertolín, va ser l'encarregat de moderar el col.loqui. El Col·loqui s'emmarcava en la celebració del Dia de la Ciutat. Cal destacar que l'alt nivell dels participants havia aixecat moltes expectatives i la sala de plens de l'Ajuntament de Mollet era plena de públic.

Cal dir que no va defraudar i el col·loqui es va fer curt. Sota la batuta de Josep Ramon Bertolín, els ponents van aportar la seva visió sobre diferents temes, però especialment a les fórmules que cal fer servir per encaixar la realitat catalana en el marc espanyol.

Després de tractar aspectes teòrics sobre el concepte de sobirania els tres catedràtics varen parlar a bastament de la possibilitat d'una reforma constitucional que permeti abordar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. Segons Barceló, a Catalunya un grup majoritari de persones vol fer una proposta política per a la qual se'ls demana reformar la Constitució. Fet inviable, ja que, en el conjunt d'Espanya, són una minoria territorial: "aquí rau el problema de dèficit democràtic que està creant desafecció al sistema". I ha afegit que caldria una "actualització constitucional, sense necessitat de reforma, que reconegués el dret a decidir".

Per Joan Botella, el problema és que ens estem centrant massa en la reforma constitucional, quan la Constitució no és "el tot" de la realitat política. Botella ha afirmat que es tracta d'un problema polític, i no constitucional: "el que necessitem és abordar el problema, resoldre'l políticament i, després, donar-li una forma jurídica a la solució". Com a solució desitjable a l'encaix català, Botella ha declarat que "el federalisme és en política sinònim de realisme".

Pel catedràtic Francesc de Carreras, qualsevol solució ha de passar per una reforma constitucional: "no hi ha límits a la reforma constitucional, els únics límits són de procediment". I, en aquest sentit, ha opinat que "la sobirania rau en el poble espanyol, que és qui va aprovar la Constitució i qui té el poder i els mecanismes per reformar-la a través dels seus representants a les Corts Generals". Carreras considera que un referèndum és una manera molt imperfecta de democràcia; "prefereixo el debat, la controvèrsia, la deliberació...".

A finalitzar l'acte l'alcalde de la ciutat i president del CED, Josep Monràs va presentar el número 4 de la col·lecció Textos, una publicació que té per objectiu la divulgació de la figura del polític i molletà il·lustre Jordi Solé Tura. Monràs va recomanar molt vivament la lectura del número dedicada a la faceta de periodista de Solé Tura i que inclou diversos articles publicats entre els anys 1978 i 2002 al diari El Pais. Monràs va destacar l'enllaç amb l'actualitat més propera que mostren. "Són textos escrits fa molts anys, però d'absoluta actualitat; fet que demostra la capacitat del Jordi d'avançar-se a la seva època i veure-hi més enllà dels fets recents".

Edicions locals