Debat d'experts a Mollet per lluitar contra el tabac

El 30 per cent de fumadors deixen el tabac després de les recomanacions fetes des de les consultes d'atenció primària

Avui divendres 25 de novembre, s'ha fet a l'auditori de l'Hospital de Mollet la VIII Jornada sobre Tabaquisme, organitzada per l'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut al Vallès Oriental.

En la conferència, després de les presentacions oficials, la subdirectora general de Promoció de la Salut, CarmenCabezas, ha parlat de l'enquesta feta pel Departament de Salut, segons la qual a la consulta mèdica el control de tabaquisme encara no arriba al 50 per cent dels pacients. Per això ha destacat la necessitat d'incorporar sistemàticament a les visites la pregunta de si el pacient fuma o no, com una mesura de prevenció més.

La primera taula de debat s'ha dedicat a les noves tecnologies i a la seva utilitat per ajudar a deixar de fumar. Cal destacar el cas de diverses apps orientades directament a reduir el consum de tabac entre els joves. A la segona taula s'han abordat les novetats en el control del tabaquisme. Aquí és important de destacar que prop del 30 per cent de fumadors deixen el tabac després de les recomanacions fetes des de les consultes d'atenció primària. El tercer bloc, en què s'ha tractat sobre les infeccions causades pel tabaquisme, s'ha posat en relleu la conveniència d'aplicar la vacuna antipneumocòccica als fumadors. I, finalment, a la darrera taula s'ha plantejat un cas clínic que ha estat intensament debatut entre els ponents i els assistents.

Del debat de tota la jornada se'n pot destacar la importància del control del tabaquisme des de la consulta d'atenció primària, que ha permès identificar 57.000 fumadors, i la conveniència de mantenir i accentuar el consell antitabac per la demostrada eficàcia per aconseguir l'abandonament del consum de tabac.

Edicions locals