Llum verda al registre d'ADN per gossos

Aprovada l'ordenança que inclou el patró genètic dels animals al registre del cens municipal d'animals el que permetrà identificar els propietaris incívics

El ple municipal d'aquest dilluns va aprovar inicialment la modificació de l'Ordenança de Tinença responsable d'Animals de Companyia. La nova ordenança va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte Ara Mollet-ERC-Mes iCanviem Mollet que es varen abstenir. La nova ordenança, que entrarà en vigor dintre d'unes setmanes, una vegada es faci la seva aprovació definitiva, segons va explicar la regidora de Salut Pública i de Civisme i Convivència, Ana Maria Díaz, s'ha modificat per "actualitzar-la" per incorporar temes relacionats amb la participació ciutadana, el forment del civisme i la protecció dels animals. Entre els temes que incorpora hi ha la creació d'una Taula on l'Ajuntament dialogarà amb les entitats animalistes i els veterinaris i la inclusió del patró genètic al registre municipal.


Una mesura, la del patró genètic, que farà que els propietaris de gossos que tinguin comportaments incívics com no recollir les deposicions dels seus animals ho tinguin més difícil, ja que els inspectors que controlen la via pública quan recullin mostres dels excrements que puguin trobar al carrer, podran identificar al propietari. Només caldrà comparar l'ADN de l'excrement localitzat al carrer amb les dades del registre del cens municipal. Aquest control genètic permetre lluitar també contra els abandonaments d'animals.
L'ordenança, va explicar la regidora, vol promoure la convivència de les persones amb els animals de companyia a l'espai públic de la ciutat i reforçar el control de conductes incíviques molestes per a tothom. "El 90 per cent de les queixes que rebem són pels excrements", va reblar.


La nova ordenança també incorpora com a novetats la regulació de les colònies de gats al carrer, incrementar la col·laboració amb les entitats de protecció i defensa dels animals i els centres veterinaris i redefinir tot el sistema de control, inspecció i règim sancionador de l'ordenança per intentar dissuadir les conductes incíviques que actualment pateix la ciutat.


Oriol López, d'Ara Mollet-ERC, va felicitar al govern per la incorporació d'elements com les colònies de gats a la nova ordenança, però va justificar la seva abstenció per que tenien dubtes amb el cens d'ADN i trobaven a faltar altres qüestions, com la creació d'una oficina de protecció animal. López va assenyalar també que calia insistir que "tots els gossos estiguin xipats i censats" i va calcular que ara mateix eren només la meitat. Es a dir d'uns 6.000 gossos que hi ha a Mollet poc més de 3.000 formen part del cens municipal.
Canviem Mollet, que també es va abstenir, va mostrar també els seus dubtes que la prova genètica serveixi per reduir els comportaments incívics. "La persona que no és responsable ara tampoc ho serà amb el codi genètic", va indicar la seva portaveu.

Edicions locals