Una quinzena d'entitats constitueixen la Taula "A Mollet volem acollir"

Amb aquesta taula es vol continuar pressionant les institucions per l'acollida de persones refugiades

Una quinzena d'entitats, sindicats i partits de Mollet han constituït la Taula "A Mollet volem acollir". Aquest passat dijous es va presentar el seu manifest de presentació de "Solidaritat amb les persones migrants i de convivència" i es va explicar que els seus principals objectius era "sensibilitzar" a la societat molletana sobre la problemàtica dels refugiats i fer el seguiment de què fa l'Ajuntament de la ciutat en relació a l'acolliment dels refugiats. "Amb aquesta taula es vol continuar pressionant les institucions per l'acollida de persones refugiades, treballant conjuntament amb l'ajuntament de Mollet i diverses organitzacions locals de caràcter solidari", expliquen.

Entre les formacions que formen part de la Taula hi ha ERC, MES, la CUP, el PSC, Esquerra Unida i Alternativa o Podem.

Segons es va explicar, la posada en marxa de la Taula té l'origen en la mobilització de la campanya Casa Nostra, Casa Vostra en què a Mollet varen participar una vintena d'entitats i es varen fer diferents activitats com la recollida de signatures o una cercavila reivindicativa. La Taula, que està oberta a la incorporació de noves entitats, vol protagonitzar almenys una activitat mensual.

Manifest de la Taula A Mollet Volem Acollir

La campanya 'Casa nostra Casa vostra', amb la feina incansable de nombroses persones i organitzacions en els mesos previs, va aconseguir una gran mobilització a Barcelona el 18 de febrer de 2017. Milers de persones vam sortir al carrer a pressionar les institucions perquè acullin les persones refugiades que fugen de la guerra, de la misèria, de la discriminació per masclisme o LGTBIfòbia, però també les persones que són ja al nostre país i que són víctimes de la xenofòbia i el racisme, tant socials com institucionals. A Mollet del Vallès més d'una vintena d'organitzacions vam unir les nostres forces per animar la ciutadania a participar en aquesta gran manifestació. Però creiem que la feina no pot acabar aquí, i per això impulsem la Taula A Mollet Volem Acollir.
El gran èxit de la manifestació va demostrar que al nostre país existeix una forta voluntat social d'acollir. I mentre les institucions no compleixin amb els seus deures, mentre milers de persones segueixin morint al Mediterrani, abandonades en precaris camps de refugiats, sent deportades, tancades en CIEs, patint batudes policials racistes, quedant excloses dels drets civils i polítics o sent víctimes de qualsevol tipus de discriminació xenòfoba, racista o islamòfoba, serà necessari que des de la societat civil continuem treballant en la pressió institucional i la sensibilització social.
La major part de les persones migrades no marxen dels seus països per gust. Deixen enrere els seus pobles i ciutats i les seves famílies i formes de vida perquè fugen de guerres, de situacions polítiques repressives o de condicions econòmiques precàries. Gran part d'aquests conflictes són generats per governs i organitzacions com l'OTAN alienes a aquests països que, en nom de la llibertat política o de mercat, es creuen en el dret de destruir zones senceres per afavorir els interessos d'empreses transnacionals que saquegen els seus recursos humans i naturals. Altres vegades és la situació geogràfica la que els juga a la contra. Tenim el deure, com a societat, de no posar portes al camp i d'acollir aquests éssers humans que busquen refugi en llocs amb unes millors condicions de vida que els seus llocs d'origen.
Però en canvi, estem veient com arreu d'Europa van guanyant terreny posicions polítiques que fomenten la xenofòbia i el racisme. Són ideologies que s'acaben imposant doncs altres partits, tant de dretes com d'esquerres, n'assumeixen el seu discurs més islamòfob per tal de no perdre vots. Perquè això no passi a casa nostra, on en determinades poblacions alguns d'aquests partits estan presents en el consistori, cal que, des de tots els àmbits, fem una campanya continuada de sensibilització per tal d'afavorir la convivència entre els diferents col·lectius que formen els nostres pobles i ciutats.
Hem de demanar a tots els poders públics que els mitjans de què disposen siguin emprats per dur a terme polítiques que ajudin a aquest propòsit i que en cap cas s'utilitzin la immigració i l'islam com a armes electorals. Que quan es detecti alguna font de possibles conflictes, l'apaivaguin i que en cap cas l'atiïn. Només d'aquesta manera aconseguirem una societat plural, diversa i cohesionada. L'objectiu de la Taula a Mollet Volem Acollir no només serà pressionar administracions i partits polítics, sinó que és la nostra voluntat actuar en camps socials diversos (escoles, instituts, empreses, sindicats, ciutadania en general) per tal de fer la pedagogia necessària que ens porti a consolidar-nos com una societat acollidora i convivencialment òptima.
Volem que l'ajuntament de Mollet del Vallès, conjuntament amb les entitats de la ciutat que treballen en tasques humanitàries i de solidaritat, faci tot el possible per acollir les persones refugiades. Això vol dir pressionar les institucions superiors que estan incomplint les seves obligacions, però també cercar tots els recursos disponibles per acollir les persones que arribin. El procés d'acollida no s'ha de fer des de l'opacitat i la burocràcia sinó que també hi han de participar les diverses organitzacions solidàries molletanes, organitzant un pla de treball conjunt per tal de fer més completa, coordinada i eficient la nostra feina i així assegurar la inclusió i el ple respecte a les persones nouvingudes.

Edicions locals