El Parlament aprova una resolució sobre Gallecs que no té el consens dels municipis

Els alcaldes de Mollet, Parets i Palau-solità i Plegamans en desacord amb la reforma de la C-155 i en plantejar un nou traçat per la línia de tren entre Sabadell i Granollers

La Comissió de Territori del Parlament de Catalunya ha donat llum verda aquesta setmana a una resolució per incorporar diversos sectors a l'Espai d'Interès Natural de Gallecs i instar la Generalitat a aprovar de forma immediata el Pla Especial, a més de reclamar l'inici dels tràmits per incorporar l'espai a la Xarxa Natura 2000. A banda també aposta per posar fi a l'activitat d'un centre emissor situat a la zona, i en matèria d'infraestructures demana que la reforma de la C-155 respongui a criteris de millora de la connectivitat dels espais agroforestals que travessa i que la línia de tren Sabadell-Granollers es faci d'acord amb el traçat més "avantatjós", tant des del punt de vista ecològic com econòmic.


La resolució ha tirat endavant amb el vot favorable de Catalunya Sí que es Pot – la formació que ha presentat la resolució-, Junts pel Sí o Ciutadans.
El PSC ja va mostrar el seu desacord amb alguns punts que des del seu punt de vista no compten amb prou consens i suport per part de les administracions locals i els veïns. Aquests han estat els que fan referència a la reforma de la C-155 i al projecte de nova línia ferroviària entre Sabadell i Granollers. Aquest desacord ha quedat evidenciat aquest divendres quan el diputat socialista del Vallès Oriental, Jordi Terrades ha convocat a Mollet una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat pels alcaldes de Mollet, Josep Monràs; Parets, Sergi Mingote i Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós.


Terrades va reiterar que el seu grup no està d'acord que es facin ampliacions cap a punts adjacents de l'actual territori del PEIN de Gallecs "si no hi ha consens amb els veïns i els ajuntaments". El text aprovat contempla la incorporació de noves zones com la banda est de la Riera Seca de Parets o el Parc dels Pinetons de Mollet del Vallès.


En relació a les infraestructures, el PSC tem que "la reforma de la C-155" en realitat es converteixi en una forma encoberta de construir la Ronda del Vallès o Quart Cinturó. Pels socialistes tampoc té sentit invertir "milers de milions" en una nova línia transversal de tren quan des de fa anys hi ha el projecte d'Orbital Ferroviària i quan els problemes de comunicació que resoldria aquesta nova línia es poden fer amb un by pas entre l'R4 i l'R8. Terrades va explicar que fer passar la Ronda del Vallès per Gallecs, aprofitant el traçat de la C-155, trencaria per la meitat Parets, "trinxaria l'espai natural" i a més a més no faria les funcions per les quals està pensada aquesta infraestructura viària, ja que passaria a molt poca distància de la B-30.


L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, es va mostrar radicalment oposat a qualsevol mesura que "pugui trinxar Gallecs". "No volem ni un pam més d'asfalt a Gallecs", va dir contundent en relació a la millora de la C-155 i la possibilitat que doni pas al Quart Cinturó. "Des de la Diagonal no es pot decidir el que es fa a Gallecs", va indicar en relació a la falta de consens de la resolució tant amb els ajuntaments com amb els propietaris. "Que no ens enganyin! Amb eufemismes de millorar el traçat volen trinxar el territori", va explicar referint-se a ERC i a la Plataforma de Gallecs. L'alcalde va recordar que els republicans defensen que el Quart Cinturó passi per Gallecs. En relació a la suma del Parc dels Pinetons a l'espai natural, l'alcalde va explicar que el ple de Mollet ja va posar aquest espai a disposició del Govern.
L'alcalde de Parets, Sergi Mingote, va mostrar-se en contra d'incorporar la zona de Riera Seca del seu municipi a l'espai protegit. Va explicar que una decisió així havia de comptar amb el consens dels veïns i que els paretans el que volen és preservar-lo tal com està actualment, una zona "ben cuidada, preservada medioambientalment i amb un creixement limitat".


Sergi Mingote va mostrar-se molt preocupat per que la proposta aprovada al Parlament "faci un pas endavant" per impulsar una infraestructura viaria "que partiria Parets per la meitat". En aquest sentit, va avançar que la seva oposició seria frontal. "Des de Parets farem tot el que calgui per evitar que es faci".


Finalment l'alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, va posar sobre la taula els problemes que planteja per la pagesia el fet d'estar inclosos en un PEIN, el que els obliga a normes molt estrictes. Una normativa, segon va reblar més tard Monràs, que "expulsa" els pagesos del territori. Monràs va demanar que abans d'invertir recursos a comprar finques privades per ampliar l'espai de Gallecs es doti de recursos suficients l'actual ens de gestió dels espais de titularitat pública. Anteriorment Terrades havia recordat que des de fa set anys cada any presenten una esmena en els pressupostos de la Generalitat on, precisament, demanen més diners per la seva gestió. "Una esmena que cada any és rebutjada per la majoria de Govern", va concloure.

Edicions locals