Filsa, 60 anys portant el nom de Mollet pel món
L'empresa d'indicadors, que va tenir uns orígens humils, avui exporta a gairebé tots els països
L'empresa de Mollet Filsa fa enguany 60 anys. És una de les empreses més internacionals de la ciutat, ja que exporta els seus productes – indicadors de nivell sòlids i líquids- a gairebé tots els països del món. Aquesta setmana ho ha commemorat amb una festa a la qual han assistit més de 100 persones – representants del món empresarial, treballadors, autoritats encapçalades per l'alcalde de Mollet, Josep Monràs...- entre ells Wolfgang Hageleit, actual propietari de l'empresa. La festa també va servir per que es mostressin les noves instal·lacions. Filsa ha invertit 800.000 euros a reformar un nou espai del carrer Felix Ferrán, que suma 500 metros quadrats, i en adequar els seus espais del carrer Bernat Metge. Ara, gràcies a aquesta reforma, els treballadors de l'empresa gaudeixen d'un espai de treball modern i funcional. Wolfgang Hageleit va explicar que esperava que aquesta millora d'espais i de condicions de treball donés el seu fruit en un increment de la facturació i que en els pròxims temps es pogués contractar nou personal. Wolfgang Hageleit va mostrar públicament el seu agraïment a la feina feta per la responsable de Filsa Maria Teresa Galobardas.
UNS ORIGEN HUMILS
Però aquesta empresa d'èxit va tenir, com molts grans projectes, uns inicis molt humils. 1957 s'ha establert com l'any del naixement de Filsa perquè va ser aleshores quan Baldiri Ribas i Joaquim Guasch varen començar a fabricar els primers controladors de membrana per controlar productes sòlids. Ho feien en el mateix domicili de Ribas que era cap de manteniment de La Farinera i va començar a desenvolupar controladors que l'ajudessin en la seva feina. Ribas, ens expliquen des de Filsa, va desenvolupar la seva pròpia tecnologia d'indicadors i va decidir començar a comercialitzar-la. No va ser fins a l'any 1965 quan Ribas i Guasch es varen constituir formalment com Talleres Filsa i es va comprar el primer local. Dos anys després es construïa l'actual edifici del carrer Bernat Metge destinat tant a la fabricació com a la comercialització dels indicadors.
Mentre l'empresa creixia, es varen produir canvis en l'àmbit intern: Joaquim Guasch va deixar l'empresa i va entrar en la societat un nou soci, Josep Pujadas.
Als anys seixanta i setanta, la família de productes de Filsa es va anar engrandint i ja era clarament líder al mercat espanyol. L'empresa de Mollet, ens expliquen, no només convencia per la qualitat del que fabricava sinó per innovar en camps com l'atenció al client i els serveis postvenda.
La qualitat i el rigor empresarial sempre tenen premi i a partir de 1972, Filsa va començar a exportar els seus productes a l'exterior. Seria l'inici d'una expansió internacional que avui encara continua i que obliga a l'empresa a fabricar sota els criteris més exigents en els àmbits internacionals
Els indicadors de nivell de Filsa es fabriquen sota els exigents requeriments del certificat ISO 9001:2008 i molts d'ell també disposen del certificat ATEX que acredita que poden funcionar en zones – com els sils de blat- on hi ha risc d'explosió.
En l'àmbit intern, el 1987, el soci Josep Pujadas es va retirar de la societat i aquesta, ja convertida en SA, va passar sota el control total de la família Ribas.
Des de l'any 1983, Filsa tenia com a client i comercialitzador dels seus productes una empresa alemanya: Mollet Füllstandtechnik GMBH. El nom de l'empresa alemanya no era casual sinó que s'havia adoptat en homenatge a la ciutat de Mollet, d'on procedien els productes que comercialitzava. Quinze anys més tard, el 1998, aquesta empresa dirigida per Wolfgang Hageleit compraria a la família Ribas la totalitat de Filsa.
Gairebé 19 anys després, Filsa, amb una plantilla de 15 treballadors i unes noves instal·lacions modernes i funcionals, no ha parat d'evolucionar, créixer i crear nous i cada vegada millors productes pels mercats més exigents. Aquesta empresa nascuda fa 60 anys era i és el motiu que el nom de Mollet sigui conegut als cinc continents.