CCOO i l'Ajuntament de Mollet reclamen la retirada d'elements amb amiant a quatre escoles

Es tracta de dos centres d'educació primària i altres dos de secundària

Els delegats i les delegades de prevenció de Salut Laboral de CCOO de Vallès Oriental, Maresme i Osona han presentat una instància als Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament de la Generalitat del Maresme i Vallès Oriental per demanar un calendari de retirada del fibrociment amb amiant en una quinzena de centres escolars de les tres comarques. El sindicat demana a l'administració que prioritzi els centres que el tinguin trencat, ja que suposa una exposició a un risc més alt. La Federació d'Educació a Vallès Oriental - Maresme - Osona aporta en la seva petició les fotografies que es van fer en les visites realitzades als centres. Es tracta en tots els casos de centres en els quals la presència del fibrociment ha estat confirmada per la mateixa Generalitat.

Segons ha informat Ràdio Mollet citant fonts de Comissions Obreres, hi ha quatre centres escolars de Mollet amb elements amb possible contingut d'amiant. Concretament, hi ha dos centres d'educació primària i altres dos de secundària, segons ha informat l'Ajuntament de Mollet. En aquest cas, l'equip de govern local s'ha sumat a la petició de Comissions Obreres i n'espera l'actuació immediata.

L'administració local, explica l'emissora local de Mollet, remarca que en cap cas són un perill de salut per a infants i treballadors perquè les zones afectades estan ubicades i controlades. De fet, s'indica que el perill en aquests casos seria el trencament de l'amiant, i que en cap cas això s'ha produït als centres molletans.

Respecte a les escoles afectades, segueix explicant Ràdio Mollet, la Generalitat de Catalunya s'ha compromès a retirar el contingut d'amiant en un dels quatre centres, ja que afecta una teulada en una instal·lació esportiva del centre. En aquest sentit, ja hi ha un projecte en ferm i previst un cop acabi el curs escolar. L'Ajuntament de Mollet espera que pròximament el govern català també anuncií la retirada a la resta d'espais educatius.

Des del 14 de desembre de 2002 es prohibeix la utilització, la producció i la comercialització a Espanya de fibrociment amb amiant per l'Ordre ministerial de 7 de desembre de 2001. Avui dia, més de 2 milions de tones d'amiant segueixen estant instal·lats en diversos indrets, entre altres llocs, als centres educatius.

És obligació de les administracions i dels empresaris incloure, en l'avaluació de riscos, el mesurament de la concentració de fibres d'amiant en l'aire del lloc de treball i la seva comparació amb el valor límit establert al RD 396/2006, de manera que es determini la naturalesa i el grau d'exposició dels treballadors i treballadores.

 

 

 

Edicions locals